Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Terra dla Berty...

Terra dla Berty...

Pozazdrościlem kolegom z forum efektów jakie uzyskali robiąc swoje wlasne terra i postanowilem nie być gorszym ... Od poniedzialku zabieram sie do budowy nowego domku dla mojej Berty. Jest to 5 miesięczny tygrysek o dlugosci 102cm. I nasuwa mio się w tym miejscu pytanie : czy jest sens robić wyższe terra dla Pytona tygrysiego niż powiedzmy 60cm ?? Oczywiście wiem ,że powinno się stosować do okrerślonych standardów, ale mój osobnik jest węzem wybitnie naziemnym. Ma w tej chwili w terra korzeń (terra ma 55x50x58) z którego prawie wogóle nie korzysta.
    Praktycznie caly czas spedza na ziemi.

Re: Terra dla Berty...

Zapomnialem dodać, że planuję zrobić 150x50x60 (dl x szer x wys)

150x50x60 to dla boa dobre.
    Ludzie kupujecie pytony tygrysie a wiec:
    Pamietajcie ze w przypadku samicy osiagnie kolo 5-6m i kolo 90-120kg wagi.
    Po drugie to wielkie piekne zwierze potrzebuje wielkiego terra.
    Minimalne wymiary to 200x150x100.
    Pomysl sobie jak bedzie sie czul twoj pupilek jak bedzie mieszkal w terrarium o szerokosci 10x mniejszej niz jego dlugosc.
    Moim zdaniem kto nie ma warunkow niech sobie kupi zbozowke.
    Ludzie po co wam wielkie weze skoro nie macie ich gdzie trzymac.
    6m tygrysi pyton stanowi zagrozenie dla zycia czlowieka, zdajcie sobie z tego sprawe.

Proponowalbym jednak dokladniejszą lekturę... Gdzie jest napisane ,że będzie to terrarium docelowe ??? Na drugi raz nie gorączkuj się tak tylko czytaj uważniej.

Jaka dokladniejsza lekture sugerujesz ?.
    Mam samice , ktora mierzy 5m60 cm, i samca albinosa ktory ma przeszlo 4m.
    Nie goraczkuje sie tylko sugeruje by bylo wieksze terra bo to o ktorym mowisz to na jakies 2lata przy dobrym karmieniu wystarczy.
    Jesli posiadasz samice to po 4 latach i tak osiagnie blisko 5m.
    To wielkie weze , wiec dla twojego bezbieczenstwa jak i komfortu weza wieksze terra to koniecznosc.

Sluchaj, chodzilo mi o to, że chcę zmienić terra, bo "pozazdrościlem kolegom" możliwości dlubania i stworzenia czegoś wlasnego i nie liczylem na to, że wystarczy ono na dlużej niż 2-2,5 roku. Tak więc sądzę ,że rozwialem wątpliwości

Zrob odrazu terra przynajmniej 150x100x100 - a powinno starczyc na najblizsze 5 lat.
    Jak nie przesadzis z nadmiernym karmieniem 4m waz powinien wazyc 40-50kg no moze 60 jeszcze w normie, - wiec takie terra mu wystarczy.

Lord_Leoric
    Guest

??????????????????????????????????????? 150x100x100 ????? Czy to jednak nie jest za male terra? Na 5 lat mowisz ze starczy? po 5 latach waz ma ponad 4 metry... i w takiej klitce ma sie zmiescic? No chyba ze zwiniety... Ale przeciez nie chodzi o to zeby weza zamknac w jakiejs "konserwie"!!! Wczesniej sam pisales zeby robic wieksze terraria a teraz wyskakujesz z takim postem... Ja teraz bede robil terra 220/100/80 (dl/wys/szer) dla mojego samca ktory ma teraz ok. 1,8 m i nie wiem czy mu to starczy na 3 lata....

A co do pytania alpacina... To do pewnych rozmiarow weza nie musi byc terra az tak wysokie... 60 cm starczy mu spokojnie na 2 gora 3 lata... Tylko oczywiscie zrob mu potem cos wiekszego

Rozsadnie karmiony pyton tygrysi , bez pakowania w niego ile wlezie po 4 latach mierzy kolo 3,5 - 4m - i wazy kolo 40-50kg jak przesadzasz spokojnie osiagnie 5,5m i wage kolo 120kg - niestety to bardzo szkodliwe dla gada - co do terra masz racje im wieksze tym lepiej. 150x100x100 - dla weza 3,5m wazacego kolo 40-50kg to nie jest klitka, aczkolwiekterra o wym 250x150x100 czul by sie znacznie lepiej.

Zamieszczam klasyczny przyklad pytona , ktory za duzo jadl. Sami popatrzcie ze jest strasznie zatluszczony.

Uprawnienia umieszczania postów