-
inkubator
witam!!!
Czy jaja pytonów królewskich (jak i innych wezy) musza zawsze byc inkubowane w inkubatorze?
Jesli tak to czy wie ktos jak wykonac taki inkubator (chodzi mi o dokladny opis)
tzn: z czego ma byc wykonany, czy ma byc 100% szczelny czy musi byc wentylacja ?, co ma w nim byc, piasek? czy jaja moga byc calkowicie zakopane?, jak ma byc wyposazony, w jaki sposób nalezy przenosic jaja?
Za wszystkie odp. z góry wielkie THX!!!!
-
Re: inkubator
Cześć,
zapraszam na snakes.pl do działu TERRARIUM, jest tam rozdział INKUBATOR - dowiesz się o budowie inkubatora.
Dział o inkubacji jaj - wraz z wszystkimi zagadnieniami z tym związanymi (kontrola wilgotności, temperatury, obchodzenie się z jajkami, problemy przy inkubacji) jest obecnie w budowie. Ale powinien być gotowy w przeciągu około 2 tygodni - teraz odbudowuję dział GENETYKA, który w niewyjaśnionych okolicznościach zaginął z dysku
Pozdrawiam
-
Jaja Regiusów nie koniecznie muszą być inkubowane! Możesz poddać naturalnemu 'wysiadywaniu' przez samicę przy zapewnieniu odpowiednich temperatur i wilgotności.
Ja tak zrobiłem i uzyskałem 100% skuteczność - z 5 jaj 5 zdrowych młodych! Inkubator oczywiście upraszcza proces.
BTW - doczekałeś się jaj o tej porze roku?? Daj znać!
-
Nie, jaj sie jeszcze sie nie doczekalem , ale chce najpierw dowiedziec jak trzeba z nimi postepowac, zeby nie popelnic bledu.
Przeciez latwiej jest chyba dac do inkubatora i kontrolowac wszystko, bo przy samicy jest podobno mniejsza przezywalnosc mlodych.
A wlasnie co do tego inkubatora opisanego na snakes.pl przeciez jaja tych pytonów sa dosyc duze i podobno czesto zrosniete, jak je wsadzic do takiego inkubatora? Moim zdaniem potrzebny jest jakis wiekszy albo inny rodzaj inkubatora...
-
Jaja się sklejają w ciągu 4-5 pierwszych godzin. Nie są zrośnięte
Inkubator można zrobić poprostu odpowiednio większy.
Tak jaja Regiusów są spore jak na rozmiary składające je węży, mają średnio 8x4cm!
Zacznij się martwić po kopulacji pary bądź owulacji samicy.
Foto w załaczeniu.
-
Witaj,
o wielkość raczej bym się nie martwił w tym przypadku - w takiej wielkości inkubatorze jesteś w stanie włożyć dwa mioty regiusów. Ale oczywiście możesz zrobić większy - projekt ten sam, jedynie wielkość się zmieni
Jeśli chodzi o inkubację przez samicę - jasne że to możliwe. Tylko trochę więcej pracy wymaga utrzymanie wilgotności na mniej więcej stałym poziomie.
Pozdrawiam
-
sory za to zrosniete ) sklejone chcialem napisac ...
Evoker: pozostawiles jaja tam gdzie je samica zlozyla? czy musiales je gdzies przeniesc? jak opiekowales sie jajami tzn: jak zapewniles im odpowiednia temperature, wilgotnosc , majac je w terra jest to trudne...
-
Pozostawiłem jaja w miejscu złożenia przez samicę, nakryłem ją wiklinowym koszykiem z wyciętym wejściem aby miała spokój, odzieliłem samca. Foto!
B.dbałem o stałą temperaturę 28-32C i wilgotność 80-90%, bo przy tym terra 270l skoki są bardzo duże. Napewno warto utrzymywać jak najstabilniejsze ww parametry, ja podaję to co mi się udawało utrzymać.
W momencie rozpoczęcia klucia, delikatnie przeniosłem jaja do małego terra z temp 30C i 80% wilgotności. Po 3 dniach stadko 5 Regiusów wyszło na świat, w odstępach co mniej więcej 10-12godzin.
-
Aaa jak zapewniłem.... banalnie trudne
- temperatura: grzałem w dzień i w nocy, z dołu i z góry w zależności od potrzeb, dodatkowo samica dogrzewała jaja
- wilgotność: pryskałem wodą w dzień i w nocy, z dołu i z góry w zależności od potrzeb /nigdy bezp na jaja!/, miałem też włączoną grzałkę akwarystyczną 40W w basenie...
Całością strowałem jedynie ręcznie, bez stosowania termostatu. Kosztowało to wiele nerwów ale satysfakcja ogromna!
Nie karmiłem samicy przez okres wysiadywania /2 miesiące/ i wcześniej nie jadła /3 miesiące/, przy kolejnym miocie będę starał się podawać jej jednak małe posiłki. Aktualnie solidnie ją odżywiam ją..... świnkami!
Uprawnienia umieszczania postów