-
Re: moje terrarium
tyle kosztowalo mnie terra razem z calym wystrojem itp... robilem bardzo dokladne notatki co i ile kosztowalo... podliczylem i wyrzucilem.. a tak przedstawilbym Wam wszystko dokladnie co do zlotowki... calkowity koszt to 1265zl.... a zaokraglilem do 1300zl.... jesli udaloby mi sie znalezc te notatki to wszystko Wam wypisze...
tak w skrocie co pamietam to podam
OSB 1 klasa jakosci - 3 arkusze po 59zl..- ok 180zl
Plexi na drzwiczki i basen 250zl
elektryka - ok 50zl
glazura + klej ok 30zl
kabel grzewczy f. Hydor 75W - 100zl
higrometr + termometr - 110zl
farba akryl 20zl
kran + przedłuzka 15zl
oprawki na zarowki 2X15zl - 30zl
pompka do wodospadu 40zl
roslinki sztuczna 40zl
sylikon 4x10=40zl
okucia drzwiczek ok 20zl
sciemniacz elektr. 2x50=100zl
grzalka do wody w basenie 25W z termoreg. 40zl
zarowka zielona 75W - 9zl !!!
zarowka zwykla 100W - 5zl
robocizna u stolarza - ciecie i pomoc w sklejeniu... 100zl
tu juz jest 1180zl a jeszcze pewnie czyms zapomnialem
Jak sami widzicie........ koszta sa prawdziwe.....zebym nie mial samochodu dostawczego i musial zaplacic za dowoz plyt osb do stolarza 30zl i ok 30zl za taxi ciezarowe zeby dostarczyc do domu juz zbudowane.... masakra!!!!!
-
ale nie powiem ze terrarium twoje jest ladne i przyjemnie wykonczone
-
Dzieki Fryzjer za szczerosc... Prosze Cie jednak o krotka wypowiedz co Ci sie nie podoba.. dzieki temu byc moze cos jeszcze w nim zmienie... bo chyba masz cos konkretnego na mysli wypowiadajac sie w tak stanowczy sposob?!
-
Te terrarium jest wedlug mnie troche puste, chociaz jakies polki moglbys dac i w inny sposob rozmiescic korzenie kilka w poprzek ;] , na dno kilka jakis kamieni moze .Zdjecie mojego terra w zalaczniku skonczylem wyklejac korkiem cale terrarium teraz gdy wyschnie bede skrobac korek.
-
Nie obraź się Fryzjer ale twoje terrarium jest okropnie sztuczne, u Metusa chociaż teń pień jako tako wygląda (reszta równiez sztuczna), a u ciebie.... Czemu nie chcecie spróbować stworzyć czegoś bardziej naturalnego, przecież jest dookoła tyle materiałów i możliwości. Według mnie terrarium powinno przypominać choć w części środowisko danego gatunku i napewno będzie się przyjemniej na nie patrzeć.
-
to powiedz co mozna dac z naturalnego srodowiska u mnie jest wszycho oprucz osb i korka technicznego reszta sztuczne, czekam na twoje sugestie bo mi sie pomysly wyczerpaly (korzen naturalny,owijany korzen takze naturalny,torf naturalny) powiedz co....... bo moze dodam zeby bylo bardziej naturalne
-
i wrecz przeciwnie nie obraze sie ale poslucham i przeczytam co bys zmienil w terrarium.
-
powiem ci jakie są moje sugestie tylko powiedz mi pierwsze czy ten wystrój jest już skończony (wiem że będziesz jeszcze drapał korek), bo może jesteś dopiero w połowie prac. Te półki zostana takie gołe?
-
Po 1 korek bedzie drapany, po drugie dojdzie dosyc duzo roslin sa uszykowane tylko czekaja, wlasnie polki mysle czym tu obic i nie wiem czym mysle ze taka trawka sztuczna z wycieraczki bo widzialem ze niektorzy tak maja choc ta trawka nadal mi nie odpowiada bo mi sie platik nie podoba czym ty bys obil polki??
-
chmm a może też korkiem tehcnicznym albo zykłym korkiem (są bardzo ładne odcienie, jak się poszuka, np oliwkowozielony imitujący wzór drzewa) albo kawałami kory? choć kora może z czasem się odłupać...
Uprawnienia umieszczania postów