Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: czy to jest bezpieczne ???

Garet008
    Guest

czy to jest bezpieczne ???

czy jest bezpieczne zastosowanie kabla grzewczego w przypadku machoniówki???

Re: czy to jest bezpieczne ???

sorki że się wtroncam ale jak przymocować kabel do podłoża bo kupiłem sobie ale nie przykleję go przecież taśmą klejącą

więc tak. kabel grzewczy nie przeszkadza, ale radziłbym ci go owinąć sreberkiem (niewiem jak sie to nazywa chyba tak, chodzi o takie coś co sie do pieczenia używa) i PRZYMOCOWUJESZ GO DO PODŁOŻA TAŚMĄ IZOLACYJNĄ. to są odp. dla toxyna i garet.

Marcin Ratajczak
    Guest

a ja pod basenikiem zamowilem u szklarza 3mm szybke o dł i szer 30cm i pod tą szybką umieściłem kabel grzewczy :-)
    Wilgotność jest w sam raz bo z baseniku ładnie woda paruje a co do tempreratury to też jest w sam raz

N3mezis
    Guest

ja mam piasek+torf+susbtrat kokosowy wymieszane razem na dno ok 1 cm podloza na to kabel ulozony i zasypane jeszcze 5 cm podloza i niema problemu tyle tlyko ze ja mam BOA, a ztego co widzialem u kolegi to zbozowka sie zakopuje w podlozu wiec tak jak ktos pisal wczesniej folia aluminiowa chyba nieprzejdzie bo jak sie kabel uszkodzi albo cos to ona prad przewodzi lepiej dac cos cienkiego np. styropian kable o mocy 25w nienagrzewaja sie mocno wiec styropian sie nieroztopi a dobrze cieplo utrzymuje. Kumpel tak ma i niema problemu a dokladnie to tak: 2 cm podloza kabel na to 1 cm podloza styropian taki 1 cm grubosci i restza podloza i temperatura jest idealna, a waz spi zakopany w podlozu pod miska z woda
    To moja propozycja
    Pozdrawiam

apropo N3mezis mowi o mnie :-D czyli 2cm podloza kabel na to 1 cm podloza i jest git

dzięki wszystkim za info dzisiaj kupiłem sobie wreszcie termostat i moge zamontować kabel

ja właśnie skończyłem robić ten kabel i zrobiłem tak na dno dałem folię aluminiową potem kabel przyklejony taśmą i jeszcze raz folia potem na to idzie już normalnie reszta piasek i takie tam

Uprawnienia umieszczania postów