Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Karmienie młodych zbożówek.

Karmienie młodych zbożówek.

Czym mozna jeszcze karmić młode zbozówki oprocz oseskami mysimi? Mam na mysli jakies owady jak świerszcze albo karaczany zielone lub imago mącznika???? Pytanie moze się wydać trochę głupie ale nie wiem za duzo o weżach a planuję sobie kupić a z oseskami mysimi byłby problem.

z góry thx. za odp.

Re: Karmienie młodych zbożówek.

przylacze sie do postu mimiego ..... .ale zi nnym pytaniem
    tez oa karmieniu ale ososeskiem- czy mlodda zbozowke raz w tyg wystaczy karmic?
    i w jaki sposob podac takiego oseska? co w wypadku jak nbie ebdzie chcial jesc?

w przypadku mimi to radziłby ci dowiedzieć najpierw o węzu wszystkiego. więc weź książke i przeczytaj. co do karmienia to zreguły daje co 3 dni oseska. ja dawałem mojej co tydzień dwa i było ok. poprostu osesska wrzuć do terra i zbożówka sama go zje, jeżeli nie to znaczy że nie jest głodna. wracając do pytania mimi to jest jeszcze wiele sposobów np. serce wołowe ale raczej karmi sie osseskami. jeżeli nie masz dostępu do nich to założ sobie własną hodowle myszek...

Ja daje 2 oseski na 5-7 dni wkladam zbozówke do pudełka (od sałatki) w nim mam możliwość nadzoru przy pochwytaniu itd. Jak niechce jeść próbuje za pare dni nakarmic lub wkładam do tego pudełka oseska i zbożówke na noc i zawsze to skutkuje
    Pozdrawiam

aha thx ;] jutro prubuje pierwszy raz nakarmic ( dopiero jutro oseska mi przywioza) a jak dlugo osesek moze zyc ? da sie "to" czyms karmic?

mi bez jedzenia 3 dni przezył a na 4 dzień został pożarty

ok thx.... a owadami ine można karmić? swierszczami?

nie karmi się węży owadami! a co do howu ossesków. przedewszystkim muszą mieć w miare ciepło. nasączasz kawałek chleba mlekiem i w taki sposób je karmisz. następnie musisz go połaskotać czymyś po brzuchu bo to mu pomaga w wydalaniu, i naczej pokarmy by mu zgnił w żołądku. w taki spośob można chować osseska, ale jest to trudne i czasochłonne.

"nie karmi się węży owadami!"
    hmmm... a opheodrysy??? ponoć tez niektóre thamnophisy jedzą owady (zależy od osobnika)
    a co do karmienia młodych zbożówek świerszczami, to spotykam sie z takim pomysłem nie pierwszy raz. trudno się jednak dziwić bo nawet w niektórych sklepach tak radzą sprzedawcy. ale o sprzedawcach w sklepach zoo tez już nie mało tu napisano

no to są wyjątki ale zreguły normalnym wężom nie podaje sie owadów...

Uprawnienia umieszczania postów