Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Animal planet - lizards

Animal planet - lizards

Wczoraj oglądałem na animal planet film pt. "jaszczurki" Chociaż był to program o jaszczurkach wspomniano o wężech. Powiedzieli, że istnieją bodajże 2 gatunki węży które potrafią odrzucić ogon ale im już nie odrasta. I pytanie brzmi: jakie to gaunki??

P.S.1 Był tam też gekon lamparci, agama brodata i kameleon jameński

P.S.2 I też można było zauważyć w tym programie, że np. kameleon jameński, anolis jakiś tam i jakiś tam jeszcze inny gad były sfilmowane w terrarium bo te jaszczurki pochodziły z różnych biotopów( i kontynentów) to pomimo to pokazali jak polują na.......... świerszcza domowego

Re: Animal planet - lizards

U węży nie dochodzi do autonomii (odrzucenia w przypadku zarożenia fragmentu ciala)

pozdrawiam

Marcin Kranc (Shazzy)
    Guest

i jak mowi lowca krokodyli i inni lowcy pajakow "pajaki nie skacza" a nasz rodzimy gatunek skakuna to niby jak lapieswoej ofiary ?

xav_setherial napisał(a):

> U węży nie dochodzi do autonomii (odrzucenia w przypadku
    > zarożenia fragmentu ciala)
    >
    > pozdrawiam

Nie zebym sie madrzył... ale zawsze mi sie wydawalo ze odrzucenie ogona to AUTOTOMIA.

Pozdrawiam.
    Artur Ratajczak {Armal} Wroclaw.

nie autonomia tylko autotomia!

też sie zdziwiłem ale mówili, że sa dwa gatunki takich węży które odrzucają ogon ale potem im nie odrasta!!!!!!

Nie oglądałam tego programu ale radzę dobrze się wsłuchiwac w to co mówią po angielsku bo niestety lektor ma zwykle jakieś pokręcone tłumaczenie wogóle nie pokrywające się z wersją oryginalną - wiele razy już to zauważyłam i to ze tłumaczyć musiały osoby nie znające się zbyt dobrze na temacie - przez to pojawia się bardzo dużo błędów.

dr Robert
    Guest

Autotomia występuje u węzy z rodzaju Scaphiodontophis, Sybinophis oraz Pliocercus. Odkryto to w latach 50-tych XX wieku. Wszystkie te węże są z rodziny Colubridae. Regeneracji ogona brak.

Dziękuje dr Robercie

do Dragonsong: najpierw trzeba biegle władać(?) angielskim

Uprawnienia umieszczania postów