-
Problem z karmieniem
Witam
Od jakichs 3 tygodni jestem posiadaczem weza Corallus hortulanus (Boa lesny) i mam problem z karmieniem. Jest to jeszcze mlody waz - ma okolo 30/40cm.
Zanim go kupilem, jeszcze w sklepie (4 tygodnie temu) podobno jadl. Tydzien po przywiezieniu probowalem go karmic - na noc do terrarium wlozylem oseska - ale nie wykazal zadnego zainteresowania. Na nastepny dzien bylo tak samo. Dalem mu dwa tygodnie spokoju - w tym czasie jedynie zraszalem mu terrarium. Wczoraj znowu probowalem podac oseska, ale i tym razem waz nie wykazal zadnego zainteresowania - rano osesek byl nie ruszony, a waz lezal tam, gdzie byl wieczorem (tzn. na tej samej galezi - to gatunek nadrzewny).
Terrarium stoi w spokojnym miejscu, nie biore weza na rece, temperatura i wilgotnosc sa takie, jak zalecane (www.corallus.com).
Na jakims amerykanskim forum czytalem, zeby podac takiemu niejadkowi mlodego gekona (bo takim wlasne pokarmem sie zywia w warunkach naturalnych), ale je raczej ciezko dostac u mnie, w bielsku, i do tanich pokarmow gekony nie naleza
Ktos z Was ma jakis pomysl co w takim wypadku robic, albo stycznosc z mlodymi tego gatunku?
Bede bardzo wdzieczny za pomoc
Pozdrawiam serdecznie
NukeIt
Uprawnienia umieszczania postów