Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: niestety....

niestety....

w sieroniu kupiłem sobie małą fajną 30 cm zbożówke. we wrześniu postanowiłem powiększyć hodowle i dokupiłem pytona królewskiego. tydzień temu karmiłem obydwa węże, wszystko ok. ale przed wczoraj jak cotygodniowe karmienie a zbożówki nie ma. nie zauważyłem tego bo zawsze była zakopana w wiórkach kokosowych. wyjąłem całą ściółke, przeszukałem dom a jej nie ma. niestety ale to pyton ją zjadł.... pmiętajcie aby nie umieszczać razem większego dusiciela z małą zbożówką. w załączniku załączam zdjęcia pytona i skórę mojej ś.p. zbożówki..

Re: niestety....

a oto ostatnia wylinka zbożówki

Dzieki za rade, ale nie trzeba takiego czegos przezyc, wystarczy pomyslec wczesniej.
    Mimo wszystko, wspolczuje i pozdrawiam
    Mark0wy

A nie zwiała ci ta zbożówka?

Marcin Ratajczak
    Guest

Również współczuje, sam mam zbożówkę i chciałem kupić regiuska od Evokera lecz po dłuższym zastanowieniu naszczęście zrezygnowałem przewidując taką sytuację.

Trzymaj się i nie załamuj uczymy się na błędach nieraz nawet tragicznych :-(

czesc

wspolczuje Ci ... ale to wlasciwie tylko twoja wina , dobrze ze zamiesciles tutaj ten post bedzie on przestroga dla innych...
    sam mam pytona królewskiego i dziwie sie ze twój byl do tego zdolny przeciez uchodzi za takiego niejadka jaka byla roznica w dlugosci miedzy tymi wężami???

napewno mi nie zwiała bo terra mam bardzoe dobrze zabezpieczone. też na początku miałem wątpliwości co do umieszczenia ich razem ale pomyślałem młode, regiusek niby taki niejadek, niech żyją razem. a co do wielkości to regius ma około pół metra a zbożówa miałe nieco ponad 30 cm.

mariusz.s
    Guest

a w liściach czy gdzieś w jakiejść szczelinie jej nie ma?????? nie masz pojecia przez co taka zbożówka wyjdzie..... napewno uciekła... powiedz jeszcze jak ty je karmiłeś??? wrzuciłeś gryzonie i poszłeś??? heh POzdRAWiaM

Koledzy mają racje. Możliwe że wężyk uciekł Ci. Sam mam zbozówke z innym wężem. Zbozówka ma 36 a Machoniówka prawie 90 cm. i wszystko jest ok. A zbożówki są to takie stworzenie ze wszędzie znajdą jakąś szczelinę. Wem bo sam to przeżyłem. MAm szczelnie przykryte terra a ona mi zwiala i szukałem jej przez 6h.( zwiała prawdopodobnie przez dziurkę gdzie jest przeprowadzony kabel do oświetlenia). Tak że nie załamuj się. Jeszcze się możesz mile zaskoczyć jak po paru tyg. Ci wyjdzie bo zgłodnieje....pozdramiam

możliwe, a co do karmienia to wiem jak sie to odbywa. zbożówka co tydzień była karmiona w oddzielnym pudełku a regius w terra.

Uprawnienia umieszczania postów