Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: boa tęczowy

boa tęczowy

dostałam w prezęcie
    w pośpiechu urządziłam terrarium
    proszę o rady praktyczne z zakresu hodowli tego wężą (np typu 10 przykazań hodowcy)bo teorie przeczytałam i nadal czuję się nie pewnie a nie chcę go skrzywdzić

czy są żeczy na które szczególnie trzeba uważać ?

Z góry dziekuję

Re: boa tęczowy

Cześć.No fajny prezent niespodzianka,lepszą kolejnością by było najpierw trochę wiedzy nt.gatunku,potem terrarium ,a potem już zwierzak. Ale juz się stało.Podam Ci link http://www.terrarystyka.com.pl/forum...pic.php?t=2577 jest to konkurencyjne forum ale akurat tam jest kilka odpowiedzi które pomogły mi w budowie terrarium i poznaniu tego gatunku. Jak będziesz miała jakieś konkretne pytania to pisz napewno ktoś Ci pomoże

dziękuje za podany adres
    szkoda że dopiero teraz to przeczytałm, mam "trochę" do zmienienia
    no ale się postaram , moja 3,5 letnia córka jest zachwycona wężem, trochę się boje jej zainteresowania zwierzątkiem bo chce go cały czas głaskać i nosić.
    Czy mój boa to zniesie ? czy muszę ograniczyć te kontakty - oczywiście dla zdrowia wężą ?

ja bałbym sie bardziej o dziecko bo wąż to nie zabawka zwłaszcza taki lepiej ogranicz dostęp dziecka do węża bo kiedyś może się to źle skończyć

nie wiem co o tym sądzić, bawi sie pod nadzorem ale terrarium chyba zamkne na klucz.

Witaj saro
    Swemu dziecku możesz pozwalać brać węża na ręce, ale tylko i wyłącznie pod twoim ,lub innych osób starszych nadzorem.
    Nie pozwalaj córeczce żeby sama wyjmowała węża z terrarium, wąż jest dzikim zwierzęciem i kieruje się tylko i wyłącznie swoim instynktem samozachowawczym.
    Może pewnego razu stać się nie miła i przykra niespodzianka , albo dla twego dziecka jak wygłodniały wężyk pomyli rączkę z gryzoniem i złapie za palca , albo dla samego węża jak twoja uciecha w porywie radości uszkodzi gada.

Może te moje przestrogi śmiesznie zabrzmiały , no ale licho przeczesz nie śpi i lepiej zawczasu kogoś ostrzec .

Pozdrawiam .

To moja 3 miesięczna samiczka Epicrates cenchria cechria czyli brazylijskiego boa tęczowego.

jest piękna !!!
    może kiedyś też sobie kupie
    teraz jednak muszę się nauczyć je hodować
    jak narazie mam kłopoty z utrzymaniem wilgotności.

Moja teczowka Queen.
    okolo 3 miesiace,je mlode myszy.
    na zdieciu przed wylinka
    jest piekana
    karmoe ja w specjalnym pojemniku
    zeby zawsze wiedziala ze tam jest jej jadalnia
    nigdy nie dostaje jesc w terarium.
    pozatytm staram sie ja brac czesto na rece
    tylko do jedzenia uzywam hakaw czasie przenoszenia do jadalni
    ona wie ze bedzie karmienie i jest gotowa
    przy zgaszonym swietle