Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: ile musi jeść ?????

redknee
    Guest

ile musi jeść ?????

witam

mam male drobne pytanko

Ile musi jesc Lampropeltis triangulum sinaloae:
    - mlody osobnik
    - dorosly osobnik

chodzi mi o to ile bedzie powinien jesc tygodniowo ...ile oseskow (duze,male ??) czy doroslych myszy

Re: ile musi jeść ?????

Ooo ludzie dolaczam sie do pytania!!! red, czytasz mi w myslach normalnie <lol>

młody osobnik 2-3 (5 dniowe noworodki) tygodniowo
    duży 1-2 myszy (dorosłe) tygodniowo

Pozdrawiam
    Serpent

redknee
    Guest

duuuzo mi sie zdaje ;(

a ile cm musi mieć lancetogłów, żeby mógł jeść dorosłe myszy??????

Naprawde tak dużo ??? Mam od tygodnia 25 cm. pseudokoralówke i gość w zoologicznym mówił mi abym mu dawał 1 oseska tygodniowo. Wogóle mówił, że wiele węży ginie w terrariach z powodu przekarmienia.

Czy jesteś pewien, że 3-5 osesków to nie za dużo. Po za tym, czy podajesz mu je wszystkie na raz, czy np. myszke co drugi dzień.

Pozdrawiam,

R.

Robert_R ma racje. 1 oseska tygodniowo. Spokojnie wystarczy!!!. A jak będzie duży to mysz na 2 tyg.

redknee
    Guest

to jak w koncu ... jeden mowi ze 3,4 male oseski a drugi ze 1 osesek tyugodniowo

NIECH SIE INNI WYPOWIEDZA !!!!!!!!! PLIZZ

i od ilu cm waz je dorosle myszy!!! wazne!!!

Cześć,

sprawa wcale nie jest taka prosta
    Zgoda, że duża część węży jest przekarmiania - to fakt.
    Jeśli chodzi o młode, kilku tygodniowe wężyki, karmi się je co 5-7 dni, zwykle jednym oseskiem. Ale po jakimś czasie wąż zaczyna być trochę większy i chociaż nadal uważa się go za młodego, można mu podawać 3-4 oseski albo małą myszkę (tzw. "bieguska"), co 7 dni.
    Generalnie, posiłek węża powinien pozostawić widoczne, aczkolwiek niezbyt wielkie zgrubienie - to już trzeba wizualnie stwierdzić czy dany wąż jest już na tyle duży żeby zjeść więcej niż jednego oseska.
    Jeśli chodzi o dorosłe myszy - przyjmuje się zwykle, że posiłek węża powinien mieć taką średnicę jak wąż w najgrubszym miejscu. I chociaż wąż jest w stanie zjeść dużo większą mysz - uważam że to dobre kryterium.

Taką średnicę będzie miał 70cm (mniej więcej - to już zależy od konkretnego osobnika) Lampropeltis.

Mam nadzieję, że to trochę pomogło - bo w sumie wszystkie dotychczasowe odpowiedzi mimo rozbieżności były zgodne z prawdą.

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów