Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Ciekway artykuł warto przeczytać!!!!!

miki Slipknot
    Guest

Ciekway artykuł warto przeczytać!!!!!

Zamieszczony poniżej artykuł zdobyłem z gazety "Polityka" mnie troche zaskoczył. A co wy o tym sądzicie??????

GROŻNE CHOĆ NIEJADOWITE

Na świecie zyje prawie 2700 gatunków jadowitych węży, a nie- jak dotychczas sądzono- około 250, twierdzi dr Bryan Grieg z Uniwersity of Melbourne. Do takiego wniosku doszedł badając ich drzewo genealogiczne. Pierwsze jadowite węże pojawiły się setki milionów lat temu . Ich niektórzy ewolocyjni nastepcy odziedziczyli tę cechę i choś dziś wiele z nich uważa sie za niejadowite, to szczegółowe badania potwierdzają że ich ślina zawiera toksyczne składniki. Odkrycie dr. Griega tłumaczy, dlaczego wiele wypadków ukąszeń przez węże uznawane jest za niejadowite powoduje poważne komplikacje zdrowotneu ludzi. Zapewne wywoła ona wstrzas wśród miłośników tych zwierząt i zmusi władze w USA i Europie do rewizji uregulowań prawnych dotyczących hodowli węży w domach. W australi większośc węży jest uznawana za jadowite.

THE END

LOL ja niewiem co o tym sądzić

Re: Ciekway artykuł warto przeczytać!!!!!

Tak samo jak ugryzienie warana jest nie jadowite, a objawy zatrucia rany sa ze wzgledu na substancje i resztki pokarmu oraz bakterie gnijące w ich jamie ustnej i ślinie. HM...Ciekawa sprawa

Kadar
    Guest

Mnie jeszcze mój boasek nie ugryzł, ale znam ludzi którzy doświadczyli tego już kilkakrotnie i nic im nie jest.

Boasek Ci nic nie zrobi. Mamy tu typowy przykład manipulacji. Bo dziennikarz nie raczył napisać że chodzi tu głównie o natrixy które faktycznie mają toksyny w ślinie ale nie są one bardzo niebezpieczne chyba że jest ktoś uczulony. Mało tego te węże nie są za często hodowane.

Aaaaaa!!! Zbożówka mnie ugryzła!!!!! Zaraz umre!!!!!! :-)

Typowy przykład bełkotu dziennikarskiego, zważywszy że mamy około 2700 gat węży w ogóle to ciekawe gdzie są niejadowite. Skoro większość węży miałaby toksyczną ślinę czy logiczne byłoby żeby dusiły ofiarę- wystarczyłoby przecież ukąszenie i by ślina miała styczność z krwią ofiary. To że w Australii większość węży jest uznawana za jadowite też odkryciem Ameryki nie jest- wszak to jedyny kontynent, gdzie liczba gatunkow jadowitych jest większa niż niejadowitych, z dużą dozą prawdopodobieństwa można więc stwierdzić, ze spotkany gatunek dysponuje jadem. Już wiem czemu babcia znajomej terrarystki straszyła ją że jej wąż chiński jest jadowity- musiała przeczytać rewelacje POLITYKI> Swoją Droga niech POLITYKA zajmie się polityka a terrarystykę i herpetologię zostawi w rękach poważniejszych periodyków. A wracając do powaznych komplikacji medycznych po ukaszeniu węży niejadowitych- mało ktore zwierze przed ukąszeniem zlewa sobie pysk spirytusem by zadana rana była sterylna, za to w pysku posiada cała gamę bakterii, z których przynajmniej część może być potencjalnie chorobotwórcza. W końcu komplikacje występowały i po ukaszeniu małego pieska czy chomika a jakoś póki co nikt nie ogłasza by byly jadowite...

Uprawnienia umieszczania postów