Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Oswajenie

Mieszany widok

Oswajenie

czesc

Czy to normalne gdy mloda zbozowka gdy chce sie ja wzias na rece ocieka pod kore
    (biore ja na rece okolo raz w tygodniu ,i to na kilka minut) .
    Czy jak dorosnie tez bedzie sie tak bala rąk i bedzie sie gdzies chowala

dzieki za odpowiedzi
    pozdrowienia dla wszystkich

Terrariko
    Guest

Re: Oswajenie

biesz ją codzienniie na godzinę!! i włuż do terra koszulę codzienna to się sybciej oswoi!

miki Slipknot
    Guest

włoż jakoś cześć garderoby tylko żeby niebyło czuć na niej żadnego perfumu ani nic, i bierz ja na troche dłużej)

No bez jaj normalnie......jak jest jeszcze nie osowjona to nie mozna ja stresowac i ( pod przymusem) kazac sie je oswoic. Mysle ze mozna ja brac na godzine na reke wlasnie gdy juz sie oswoi. Wazne jest reguralne branie na reke a nie dlugosc tego brania. Bo waz gdy nie zna wlasciciela nie boi sie samego trzymanai na rekach tylko momentu wziecia i dlatego sie rzuca. Brac codziennie na kilka minut ( np 10-15 ). Gdy juz zbozowka nie bedzie sie rzucala podaczas brania na rece mozna wydluzyc czas i tak stopniowo do godz. Naparwde po dlugim okresie przystosowawczym mozna trzymac weze na rekach przez godzine bez jego stresu. Lecz najwazniejsze jest przedewszytkim to zeby :

PRZEZ MIN. 2-3 TYG PO ZAKUPIE NOWEGO WEZA WOGULE NIE BRAC GO Z TERRA NA RECE !!!

Waz sie musi osowic i po tym okresie czasu mozna zaczac przeprowadzac operacje ktora przedstawilem powyzej

skajek
    Guest

Hej
    Mam troche inne zdanie co Ademar . Uwazam ze weze mzona brac juz po 3 dniach nawet jesli sa malutkie i mlodziutkie !! Co do czesu zgadzam ze powinno sie brac codziennie nawet jesli spia! Budza sie fakycznie maja lekkiego stresa ale szybko poznaja wlasciciela i zaczynaja sobie pelzac , a jak nie maja ochoty skrecaja mi sie na rece i zasypiaja znow Mam weze od miesiaca nowe e.c.c. pytalem sie hodowcy rowniez o to i to sa jego slowa w wiekszosci. Ja tylko moge potweirdzic . Weze szybko sie przyzwyczajaja (choc pewnie zalezy to od gatunku) i nie nalezy przesadzac z traktowaniem ich jak niepelnosprawnych!!!
    Co dotyczy rowniez karmienia , wilgotnosci , temp itd .
    Marcin

Marcin Ratajczak
    Guest

skajek - Popieram. Ja też za dużo się nie certoliłem teraz węża biorę bez problemu i nie ucieka :-)

Uprawnienia umieszczania postów