-
mojemu boaskowi coś dziwnego wystaje z kloaki
Witam. Mam taki mały problem bo mojemu boa z kloaki cos dziwnego wystaje. Na poczatku bylo wszystko oki. To "coś" mu wylazlo po pierwszej kupce. Myslalem ze to resztki odchodów i że przy nastepnej kupce to zniknie. Lecz tak się nie stalo. Już 3 razy się zalatwial i nadal mu to wystaje. Nie wiem czy to mu przeszkadza ale ladnie to to nie wyglada. W załaczniku są fotki. Nie sa one najlepszej jakości ale może jakoś mi pomożecie. Postaram się zamieścić lepszej jakości.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
-
Re: mojemu boaskowi coś dziwnego wystaje z kloaki
-
super jakosc zdjec, niema co ale rozumiem, cyfrowka.
jest to prawdopodobnie wypadniecie kloaki...bo na penisa mi nie wyglada ;-) lec do weta!!!!!
-
Zdjęcia prawie niewidoczne, ale jeśli to nie ustępuje samoistnie to najprawdopodobniej wąż nie może do końca schować kloaki, lub jest to jakiś stan zapalny, który objawia się opuchlizną. A może już w tej chwili i jedno i drugie. Powinieneś już dawno odwiedzić weterynarza.
Pozdrawiam
Anita
-
Tak. Moim zdaniem jest to wypadniecie kloaki. Powodem tego moze byc:
- zaparcie
- obecność ciała obcego
- zapalenie jelit
- pasożyty
- zaczopowanie światła przewodu pokarmowego
Jak najszybciej idz do weterynarza ktory zna sie na gadach.
Pozdrowienia.
-
Witam. Dzięki za odpowiedzi
Jutro z samego rana śmigam szukać speca od gadów. Może ktoś zna jakiegoś w Siedlcach ??
Aha jeszcze jedno czy leczenie wypadniętej kloaki u boa jest skomplikowane i czy dlugo trwa ??
POZDRAWIAM
-
no napewno może nawet dojść do kosztownej operacji! biedny boasek
-
Poza wymienionymi przyczynami nie należy zapomnieć o amebiazie (niestety)!!!!!! Objawem rozwijającej sie amebiazy jest wyczuwalne przez powłoki ciała pogrubione jelto proste lub guz w tej okolicy.
Leczenie wstępnych faz wypadnięcia kloaki może opierać się na podawaniu do kloaki maści z antybiotykiem (np. Neomycyna opht.) Warto odwiedzić lekarza wet.
Uprawnienia umieszczania postów