Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Do speców od terra z OSB

John_Y
    Guest

Do speców od terra z OSB

Cze!
    Mam taki problem. Chce zbudowac terra z OSB, ale nie wiem jak zamontowac przednia szybe(znaczy sie, ze na prowadnicach drzwiczki to wiem), ale jesli mam juz zlozona skrzynie to jak zamontowac dolna i gorna szybe??? Moglby mi ktos to wytlumaczyc? Najlepiej gdybym zobaczyl to na obrazku...
    Z gory wielkie dzieki!

Re: Do speców od terra z OSB

wklejasz górną i boczną prowadnicęi wkładasz szyby, ktore możesz rozsuwać Podaj maila to podesle ci zdjecie

wienio ja tez poprosze o te foty na mejla...
    z gory dziekuje

czakolu@wp.pl

pozdrawiam

Tylko nie klejcie na Poxipol bo lubi sie czasem rozpaść , nie wienio ?

a może tu by te fotki przylepić... będzie ku potomności ...

hm to jest fotka zwykłego terra więc nie ma chyba sensu umieszczać jej tu...

Spellcaster z tym poxipolem różnie bywa zresztą sam pewnie znakomicie o tym wiesz

Wiem, wiem, juz wszystko posklejałem na sylikon i jest elegancko . Pozdrawiam .

Sorry ale jestem jeszcze laikiem, co to jest OSB?

Dobra, już wiem

John_y ==> Z tego co rozumiem pytasz w jaki sposób umieścza się szyby w prowadnicach? Bardzo prosto: szyby muszą mieć takie wymiary żeby po wsunięciu górnej krawędzi w górną prowadnicę (górna jest głębsza, a dolna płytsza - KONIECZNIE) dolna krawędź szyby powinna"na styk" dać się wsunąć (tak jak się zamyka bagażnik albo składany daszek) w dolną prowadnicę i po puszczeniu szyby powinna ona nieco "siąść" czyli obniżyć się tak aby weszła do dolnego rowka wciąż jednak trzymając się górnego (dlatego że jest głębszy - mogłeś głębiej wsunąć szybę i po obniżeniu nie wypadła z górnej rowka). Kolejną ważną rzeczą jest spoób zamontowania prowadnic tak aby nie odpadły po krótkim czasie. Ja mam je klejone na kleju do drewna TYTAN Vicol, ale przed tym wyżłobiłem w płycie OSB rowki tak że prowadnice praktycznie całkiem weszły do nich i nie odstawały co wyglądało estetycznie i dodatkowo wzmacniało ich zamocowanie bo prowadnice praktycznie same trzymały się w tych rowkach bez klejenia ale przykleić należy tak czy siak. Jedynymi wadami mojego sposobu jest po pierwsze czasochłonność (trzeba się sporo pobawić żeby takie rowki wyrzeźbić - ja używałem szlifierki kątowej żeby naciąć krawędzie rowków i dłutkiem żłobiłem resztę). Po drugie aby zastosować to rozwiązanie trzeba mieć płyty OSB grubości minimum 18 mm bo cieńsze się po prostu rozpadną.

Spellcaster No nie wiem czy na silikonie te prowadnice się będą trzymać OSB. Szkła raczej tak bo silikon jest właśnie do klejenia szkła i różnych materiałów do szkła ale płyty OSB raczej się trzyma słabo a już na pewno niewystarczająco żeby utrzymać prowadnice.

Uprawnienia umieszczania postów