Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Co to za wąż ??? (foto)

Szymon_czarodziej
    Guest

Co to za wąż ??? (foto)

Witam !
    Spotkałem się na tegorocznych wakacjach z takim oto wężem:

http://szymon_czarodziej.w.interia.pl/waz/waz11.jpg
    http://szymon_czarodziej.w.interia.pl/waz/waz22.jpg

Nie znam sie prawie w ogóle na wężach i z tąd moje zakłopotanie. Przypuszczam, ze może to jakiś zaskroniec ale... Gady te spotkałem w Morzu Czarnym u wybrzeży Bułgarii, były mało płochliwe i bez problemu mozna je było w rękę złapać-nie kąsały (będą jaja jak sie dowiem, ze to jadowity gatunek Widziałem jak bez problemu łapały i połykały ryby.

Pozdrawiam
    Szymon

Re: Co to za wąż ??? (foto)

jadowite z reguły nie mają okrągłej żrenicy tylko pionową, mam swój typ ale poczekam co powiedzą inni )

Terrariko
    Guest

to nie zaskroniec tyle mam do powiedzenia!

Marcin Wasiluk
    Guest

Witam!!!!!!!!!
    Wg.mnie jest to Natrix tessellata(zaskroniec!!!!!!!!!!!!!!!!)
    Pozdrawiam

Możliwe że to Natrix maura.
    Na pewno to jakiś zaskroniec .

zaskroniec

po srodowisku wystepowania i tarczkach okolo ocznych mniemam ze to zaskroniec rybogłów Natrix Tessellata moZe wystepowac w odmianie szarej oliwkowo szarej brazowej lub oliwkowej z racji tego ze to zaskroniec nie jest jadowity ale lepiej jesli sa to zdjecia zrobione twa reka to nie publikuj ich tak bo jest pod scisla ochrona i nawet za same zdjecia (a co dopiero chwytanie go) wielu ekologow wymierzylo by ci surowa kare
    Pozdrawiam

Szymon_czarodziej
    Guest

Sprawa węża wydaje sie być rozwiązana.
    Co do ochrony: wiem, bo sprawdziłem, ze jest on chroniony w Polsce, w Niemczech, w Czechach, Słowacji, na Węgrzech i chyba we Francji. W danych mi dostępnych, o pozostałych krajach bałkańskich oraz zachodniej Europy, gdzie wąż ten niewątpliwie występuje, wzmianki o ochronie nie znalzłem.
    Zdjecia były robione w Bułgarii, wiec chyba aż takich problemów miec nie będę
    Dla uspokojenia sytuacji napisze, ze gad został niezwłocznie po zrobieniu zdjecia wypuszczony, a jakakolwiek moja interferencja w srodowisko całej populacji miala na celu tylko i wylacznie zdjęcia takowego zrobienie.
    Rozumiejąc w jakim celu dekret o ochronie zostaje wydawany, chciałbym jeszcze tylko napisac, ze węży tych w okolicy mojego pobytu było grubo ponad 100, osobników w różnych stadiach wzrostu-od maluczkiego do ponad metrowego rybojada

Uprawnienia umieszczania postów