-
Boa constrictor vs. Python regius
Witam
Ktorego z tych wezy polecacie poczatkujacemu hodowcy ;] i dlaczego ?
Z gory dziekuje ze odp
-
Re: Boa constrictor vs. Python regius
zapomnialem wpisac nicka ;p
-
-
ja tez polecam boaska poniewaz jest latwiejszy w hodowli ze wzgledu na to ze regiuski potrzebuja stalych temperatur, wilgotnosci ktora musi byc utrzymywana z duza precyzja jesli chesz je w przyszlosci rozmnozyc, natomiast boaski nie sa chyba tak wymagajace i latwiej je sie rozmnaza.
Sam posiadam malutkie stadko regiuskow sa swietne - caly czas zadziwiaja mnie swoim apetytem
POZDRAWIAM ADEMAR
-
O ich rozmnazaniu narazie nie mysle ;] ale jakby nie patrzec boa bedzie troszke wiekszy niz regius wiec i co za tym idzie i terarium powinno byc wieksze ;] No ale przemysle to napewno Dzieki za odpowiedz
-
no właśnie, więc ja polecę regiusa . Pytań tego typu było już wiele na tym forum więc sprawdź poprzednie posty, poza tym ciężko odpowiedzieć na takie pytanie nie znając twoich "wymagań" co do węża. Zadając takie pytanie wnioskuję, że sam zabardzo nie wiesz co chcesz. Boasy od pytonów różnią się wieloma kwestiami i łatwo jest samemu odpowiedzieć na takie pytanie znając swoje możliwości. Z reguły odpowiedzi na takie pytania wyglądają następująco : ktoś trzyma pytona więc poleca pytona, inny ma boasa więc go poleci, a taką rzetelną odpowiedź na to pytanie może udzielić osoba posiadająca oba gatunki, ale takich osób jest niewiele. Nie twierdzę, że osoba nie posiadająca pytona nie ma o nim zielonego pojęcia i odwrotnie, uważam jednak, że posiadając dany gatunek można w pełni poznać jego zachowanie itp. Dam przykład : wiele ludzi pisze, że regiusy nie nadają się dla początkujących bo są wymagające itd. a czytając forum można zaobserwować, że coraz to więcej ludzi posiada regiusy i jakoś sobie z nimi radą. Nieśmiertelny problem "regius nie chce jeść" jest z reguły w przeciągu tygodnia rozwiązywany (dzięki forum).
Poradzę ci tak : po przeczytaniu opisów gatunków (poszukaj też w archiwum) zadaj sobie pytanie na jakie warunki utrzymania cię stać. Weź pod uwagę wielkość terrarium, biotop, aktywność, żywienie itp.
Jak już wybierzesz to daj znać na co się zdecydowałeś i dlaczego. Bardzo mnie interesuje z jakich powodów ludzie wybierają np. boasa zamiast regiusa i odwrotnie.
Dzięki i pozdrawiam wszystkich terrarystów.
-
boa jest super !
-
boa jest git
ake salem ma racje dajcie mu wodki ;]
Uprawnienia umieszczania postów