Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: podłoże czy narazie bez.....

podłoże czy narazie bez.....

Mzm pytanie, po niedzieli dostane (mam nadzieje) mojego pierwszego węża Epicrates cenchria cenchria.Terrarium urządzone,tylko jeszcze nie wsypałem do niego podłoża mam zamiar dać torf kokosowy(taka sprasowana kostka) pomieszany z podłożem bukowym.Nie chciałbym stosować piasku (tak jak to jest w opisie)ze względu na jego ciężar.
    -czy tkie podłoże może być dla tego gatunku (jeśli nie to czy koniecznie z piaskiem?
    -czy też na początek wogóle nie wsypywać i potrzymać węża (ma być młodziutki po pierwszej wylince)w bardziej sterylnych warunkach np. na gazetach?
    Pozdrawiam Michał

Re: podłoże czy narazie bez.....

Ja mam cenchrie na torfie terratropik dla zwierzat tropikalnych, nie zmieszany z niczym. W sklepie w ktorym go kupowalem sprzedawca miał sam żwir. Cenchria w samym piasku? Nie wiem jak bys utrzymal wilgotnosc 65% w takim terrarium, jak cos, to pisz na mail.

Cześć. Źle mnie zrozumiałes z tym piaskiem,nie chciałem dawać samego piasku tylko piasek i torf 1:1 (tak jak w opisie gatunku jest napisane),a ja ten piach chcę zastąpić podłożem bukowym(jest takie dostępne w trzech rozmiarach).

Czesc.
    Ja stosuje tak samo jak Biskup tylko torf nie zmieszny z niczym. Bardzo dobrze trzyma wilgoc a napr5awde nie ma sensu z niczym mieszac. Mam tez w terra czesc z samymi kamieniami (przy baseniku) ale tylko ze wzgledow ulatwiajacych czyszczenie. Nie mieszajac niczego ulatwisz sobie zycie przy sprzataniu.
    nara

Jeżeli wolno spytać z jakiego źródła E.C.C. otrzymasz?

Uprawnienia umieszczania postów