Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Zraszanie i problemy z tym związane.

Zraszanie i problemy z tym związane.

Mam pytanie w związku z codziennym zraszaniem terrarium. Staram się utrzymać wysoką wilgotność w terrarium poprzez regularne zraszanie go wodą z kranu, ale przktycznie co tydzień muszę czyścić szyby od osadu, który ta woda pozostawia. Czy coś jest nie tak z moją wodą ,czy też "kranówa" zostawia taki osad i może trzeba ją przegotować?. Dodam, że przy dość dużym terrarium, jest to dość kłopotliwe. Jak to wygląda u was? Czy też macie ten sam problem? Czym jest ten osad? Wygląda on poprostu jak zaschnięte krople wody.

Re: Zraszanie i problemy z tym związane.

Cześć,

ten osad to po prostu kamień (minerały) z wody.
    Są dwa wyjścia, żeby się go pozbyć:

1. używanie wody zdemineralizowanej (destylowanej) do spryskiwania
    2. zakup filtra R-O (odwróconej osmozy)

w pierwszym przypadku - wodę destylowaną możesz kupić na stacji benzynowej w zbiorniczkach 5litrów.
    W drugim - koszt filtra to około 500-1000zł

To powinno bardzo znacznie zredukować zacieki na szybach

Pozdrawiam

No tak, chyba w tym przypadku pozostaje mi woda destylowana. A czy woda mineralna (taka do picia) nie będzie lepszym rozwiązaniem?

naimaD
    Guest

panowieeeeeeeeeeeee no co wy ! wiem ze snakes to pełny profesjonalista ale da sie taniej hehehe czyli normalana no wiecie gąbka tylko ze z wiórów -:-)--cholewcia brakuje mi teraz słów jak to okreslic kazda porzadna żona lub mam ma przy zlewie! wiecie chyba o co chodzi) ja miałem takie same szyby po powrocie z urlopu---moj brat opiekował sie terra i bez problemu schodzi!!- ale własnie tez dlatego alpacino dalem 3 posty chyba niżej "wilgotność 70-90%itd" ja wlasnie po tym poscie wszedłem na allegro i kupiłem nawilzacz powietrza jak wroce z urlopu no to zamontuje i zobaczymy jak sie sprawdza!

Ja stosuję wodę przegotowaną i odstaną, a pomimo to mam nalot na szybach. Idealny do usuwania kamienia jest ocet ale w warunkach terra może być niebezpieczny.

spróbuj z kwaskiem cytrynowym. Jest bezpieczniejszy. A troche octu też nie szkodzi.

użyj wody mineralnej a nie zobaczysz zwierzaka bo bedziesz miał mleko na szybie )))))), po to snakes zaproponował wodę destylowaną aby właśnie minerałów nie było głównie soli wapnia i magnezu, ale możesz też pryskać przegotowaną wodą, gotowanie wody to jeden ze sposobów pozbycia sie twardości (dlatego odkłada się kamień w czajniku)

Witam!

Jezeli chodzi o kamien na szybkach......to jak wiadomo trzeba podziaalc na niego kwasem....wiecie co najlepiej dziala???
    Wezcie plasterek cytryny i wyczysccie szybe....potem woda......i jaki efekt?! Najlepszym sposobem jest cytrynka.....

PEACE!

Uprawnienia umieszczania postów