Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Żarówka dla regiusa

Mieszany widok

Żarówka dla regiusa

Siemka !!!
    Jaka żarówka powinna być dla pytona królewskiego ja mam 100W temp. jest odpowiednia tylko chodzi mi oto czy powinna być dzienna czy nocna bo gdzieś słyszałem, że dla tego gatunku powinna się w dzień świecić nocna (night-glo). I jeszcze jedno pytanko a mnianowicie chciałbym wprowadzic zimowanie, różne źródła różnie piszą w jakim okresie je zacząż a w jakim skończyć (jak możecie to napiszcie wszystko na ten temat), taka maleńka prośba nie piszcie, że to już było oki.
    Pozdrawiam !!!

Re: Żarówka dla regiusa

wiesz co to już było (żart :-)) Ja u swojego regiusa mam zwykłe żarówki (grzybki) a na noc nic mu nie załączam bo by miał za wysoką temperaturę.

Dzięki za odpowiedź ale jeszcze jedno pytanko odnośnie zimowania

Wszystko zalezy od odległości żarówka grunt i gradientu temperatury uzyskiwanej pod żarówką. Moim zdaniem 100W to za duzo i grozi poparzeniem węża jeżeli żarówka jest niezabezpieczona przed dostępem gada.
    Zimowanie regiusów to bzdura!! Stosuje się sezonową obniżkę temperatury i wilgotności, ma to stymulować węże do rozrodu.
    Poszukaj precyzyjnych informacji w necie co do symulowania pory suchej w Afryce Zachodniej.

A ta sezonowa obniżka temp. to od kiedy do kiedy ma trwać i ile trzeba obniżyć temp.

Uprawnienia umieszczania postów