To prawda - cisza nastąpiła długa...-okazja dla wykazania aktywności innych regionów - wykorzystana? - (nie chcę być postrzegany jako jedyny aktywny!!!!! - to u niektórych wzbudza złe emocje) . Usprawiedliwieniem może być jedynie nawał pracy i istotne zmiany w moim życiu, które nastąpiły tuż po Konferencji (definitywne pożegnanie z Uczelnią, organizacja własnej firmy). Teraz mam więcej czasu i wszystkie zaległości nadrobię w najbliższym czasie. Obiecuję.

Dziękuję jeszcze raz Wam Wszystkim za przyjazd do Wrocławia i udział w spotkaniu.

Nic mi nie wiadomo o nowych ustaleniach Zarządu PST - w mojej obecności takowych nie ogłaszano. Szkoda - bo okazja ku temu była znakomita.

Podczas obrad :
1. uhonorowano wrocławianina - uznanego herpetologa i terrarystę - Doktora Ryszarda Bielawskiego tytułem Honorowego Członka PST wraz z wręczeniem okolicznościowego dyplomu PST.
2. wysłuchano wykłady: "Anoreksja u gadów" - tekst w "Artykułach" www.terrarium.com.pl oraz "CITES w Polsce" Joanny Klamczyńskiej - przedstawicielki wrocławskiego Urzędu Celnego - Koordynatora d/s CITES
3. dyskusję po wykładach zdominował temat CITES - rejestr potrzebny czy nie - z udziałem przedstawicieli władz rządowych, samorządowych, celnych, sprzedawców zwierząt, właścicieli sklepów. Było ostro ale niestety nic nowego.................

Jakie plany na najbliższą przyszłość:
- spotkanie założycielskie Śląskiego Oddziału PST - wybór władz, siedziby, określenie metod działania, celów itp. Wspólnie zdecydujemy co będziemy chcieli robić i w jaki sposób - zgodnie ze statutem PST! - zaproszenia zostaną rozesłane do kandydatów (pocztą, internetem) - po złożeniu pisemnej "deklaracji PST" na ręce śląskiego pełnomocnika PST - czyli moje Do dziś dostarczono mi pocztą (lub osobiście) 38 deklaracji. Niestety nie są mi znane dane osób, które złożyły deklarację podczas zjazdu. Dokumenty zostały przekazane do zarządu - ja czekam na oficjalną listę (drugi tydzień).
Zainteresowanym podam bezpośredni adres korespondencji "klastcznej - pocztowej".
Do współtworzenia, współpracy w Śląskim PST zapraszam mieszkańców Dolnego i Górnego Śląska, Opolszczyzny i regionu lubuskiego.
Spotkanie odbędzie się, gdy napłynie odpowiednia liczba deklaracji - myślę o 150. Miejsce - jedna z sal wykładowych AR Wrocław.

Sprawozdanie z I Ogólnopolskiego Spotkania PST - wkrótce na stronie www.terrarium.com.pl