Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Podłoże torfowe- jak często zmieniać??

Podłoże torfowe- jak często zmieniać??

Mam piękną cenchrie cenchrie (180 cm) i jak w temacie ma torfowe podłoze o grubosci 6-8 cm, zauważyłem ze przy duzej wilgotności daje sie wyczuć specyficzny zapach - jakby lekko kwaśny choć wąż oddaje kał do basenu z wodą. Wydaje mi sie ze to mocz wydalany przez węża daje ten specyficzny zapach i pytanie czy powinienem juz wymienić to podłoże - ma półroku. i chciałbym zastosować tym razem podłoze torfowe w stosunku 1/1 z drobnym piaskiem- czy bedzie to dobre rozwiązanie?? Pozdrawiam wszystkich terrarystów i dziękuje za odpowiedzi.

Re: Podłoże torfowe- jak często zmieniać??

Miałem ten sam ziemisty, nieprzyjemny zapach. Najlepiej zmień podłoże na coś bardziej neutralnego lecz wtedy mogą pojawić się kłopoty z utrzymaniem wysokiej wilgotności.
    Ja zrezygnowałem z torfu na rzecz mieszanki trocin + chips kokosowy. Spisuje się OK! Mieszanie torfu z piaskiem jak najbardziej OK.
    pzdr

Z czym to lepiej mieszac ?? Zwykłym żwirem.

I co to sa te chipsy ??

peper
    Guest

to jest chyba jesli o to chodzi kostka kokosowa tez to ma moj boaske :P

slavek
    Guest

Fryzjer powiedz jak sie sciaga cos z twojej stronki bo ja jakos niemoge
    z gory dzieki )))))

ps. sorka ze nie na temat

Ja wogole kupowalem boaska w sklepie w którym sprzedawca trzymał go tylko na żwirze, pomimo tego, że to wąż z tropików. Pozdrawiam.

dzieki za odpowiedzi , chyba zastosuje ten piasek z torfem. A piasek mam nasz rodzimy - morski z plazy- mysle ze bedzie OK . Pozdrawiam

Epicrates cenchria cenchria
    gg 1690309

Uprawnienia umieszczania postów