Czy Pyton tygrysi jest wyłacznie dla doswiadczonych hodowcow ???
Czy Pyton tygrysi jest wyłacznie dla doswiadczonych hodowcow ???
Hmm...
Jest to bardzo łagodny waz... lecz glowny problem z jakim sie wiaze jest (wiadomo) jego rozmiary do jakich dorasta! Jesli np ma byc to twoj pierwszy waz, to polecam na poczatek cos mniejszego np bardzo ladnego pytona krolewskiego
Pytony tygrysie przewaznie sa bardzo lagodne... jesli zauwazyles to wykorzystuje sie je w wielu filmach lub reklamach wlasnie ze wzgledu na jego spokojny charakter Jednak to nie robot tylko zwierze i wszystko moze sie zdazyc.
Co jeszcze sie z tym wiaze to koszty... jakie sa poczebne na docelowe terrarium dla takiego weza. Wiadomo... w szufladzie go trzymac nie bedziemy... A terrarium tez nie moze byc zbyt male. Ja mam samca co ma ponad 1,3 m i niedlugo mam zamiar robic juz docelowe terrarium o obj ok. 7m3 (moze nawet troche wiecej). Jestem bardzo zadowolony z mojego tygryska Jest bardzo lagodny, spokojny... szyybko rosnie I narazie nie mam z nim zadnych problemow :-)
A czy jest to waz dla doswiadczonych hodowcow... hmm... to sam sobie chyba juz mozesz odpowiedziec na to pytanie Jesli czujesz sie na silach ze mozesz podolac temu zadaniu i zapewnic gadowi odpowiednie warunki to nie powinienes miec z nim zadnych problemow... (no moze poza iloscia pokarmu jaką w przyszlosci bedziesz musial mu dawac )
To chyba na tyle... :-)
Pozdrawiam
Lord_Leoric
nic dodac nic ujac glowny problem to wymiary reszty nie ma
Witaj,
tak jak już napisano - największy problem to rozmiary.
I dalej to z czym się te wymiary wiążą - duuuże terrarium...
a duuuże terrarium trzeba nieźle grzać, żeby utrzymać odpowiednią temperaturę - może się okazać że potrzebujesz 250-500W 12 godzin na dobę, żeby utrzymać temperaturę na odpowiednim poziomie. A to oczywiście kosztuje...
Poza tym - jedzenie. Duży, dorosły pyton tygrysi zje jednorazowo nawet kilka królików
Wyobraź sobie w jaki sposób musisz przetransportować takiego węża do weterynarza - to już całkiem poważne przedsięwzięcie logistyczne
Poza tym to bardzo spokojne i zrównoważone węże (zwykle) więc raczej nie powinno być problemów, o ile będziesz miał pomoc kiedy maleństwo przekroczy 3-4 metry.
Pozdrawiam
no własnie korzystając z tematu - mam pytanie .... poniewaz zamierzam kupić tygrysa albino samczyka- to do jakiej długości dorasta teń wąż bo opinie słyszałem dośc podzielone...
i jeszcze jedno pytanie - Mam cenchrie cenchrie- wiadomo ze razem ich trzymać nie bede ale czy moze zdarzyć sie przejaw agresji ze strony tygrysa przy jakiejś konfrontacji - spotkaniu tych dwóch weży??
Epicrates cenchria cenchria
i jeszcze jedno pytanie - Mam cenchrie cenchrie- wiadomo ze razem ich trzymać nie bede ale czy moze zdarzyć sie przejaw agresji ze strony tygrysa przy jakiejś konfrontacji - spotkaniu tych dwóch weży??
Epicrates cenchria cenchria
Albinosy sa troche mniejsze od zwyklych... Ale tez zalezy od podgatunku... jesli bivittatus to mysle ze cos kolo 4 metrow bedzie mial - jesli chodzi o samca Bo widzialem albinosy (samice) majace ok. 5 metrow (niestety tylko na zdjeciach :P)
Pozdrawiam
Lord_Leoric
E-mail: lord_leoric@wp.pl
GG: 2982243
Słyszałem o ok 9 m rekordziście. Zwykle max dorastają do ponad 7 metrów. Dotyczy to oczywiście wiekowych osobników schwytanych na wolności. Normalnie i tak są mniejsze, a w hodowli takie rozmiary są praktycznie niemożliwę do osiągnięcia.
Pozdrawiam
Witam,
rzeczywiście to spore węże
Poniżej fotka węża o imieniu Big Bertha, której właścicielem jest Rob Carmichael.
Myślę, że to da pojęcie o rozmiarach dorosłego pytona tygrysiego
Pozdrawiam