Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: WARUNKI WĘŻY

Lord_Leoric
    Guest

Re: WARUNKI WĘŻY

Te weze na zdjeciu sa tam tylko chwilowo... skoro mają czysto, maja wode... to na niedlugi okres moga tam sobie posiedziec...

Ale jak widze juz poruszeni w temacie amerykanie trzymaja weze w domu podobnie na dluzszy okres, to temu juz jestem przeciwny!

Tu jest fotka jak jeden "mądry" amerykanin trzyma w domu mlodego molurusa:

http://forums.kingsnake.com/view.php?id=62147,62611

Pozdrawiam

Lord_Leoric

- Elaphe guttata 0.1.0
    - Python molurus bivittatus 1.0.0

Szybki sposób na pozbycie się Rgiusa:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14459517

Jeśli już pokazujesz jak mądry amerykanin trzyma molurusa - pokaż oba zdjęcia które są na stronie.
    Zobaczysz jak wygląda zdjęcie tego pudełka w środku.

Szczerze mówiąc - żeby wszystkie molurusy w Polsce miały tak dobrze jak ten, byłoby o wiele lepiej.
    Materiał pudełka nie świadczy o samym terrarium - młody molurus rośnie i jeśli dobrze się przyjrzysz, ma w środku więcej niż przynajmniej połowa molurusów w polskich domach.

Młody wąż bardzo szybko rośnie i przez jakiś czas na pewno będzie się czuł w takim pudełku dobrze.

Oto wspomniane zdjęcie wnętrza tego pojemnika:

Pozdrawiam

Lord_Leoric
    Guest

fakt... ten nie ma jeszcze tak zle

ale znam takich co trzymaja je w podobnych pojemnikach... lecz juz nie tak wyposazonych w srodku jak ten....

Pozdrawiam

Lord_Leoric

- Elaphe guttata 0.1.0
    - Python molurus bivittatus 1.0.0

--->Mimi<---
    Guest

To nic w porównaniu z tym co ja widziałem u siebie w zoologicznym.... był tam dorosły chyba pyton tygrysi a w terrarium się własciwie nie mieścił..... poprostu jak się zwinoł to musiał się jeszcze w góre zwijać bo mu na boki w kwadratowym terrarium miejsca nie starczało!...... jakies stare nieświerze trociny i oprócz tego tylko lampka i nic więcej.... a skutkiem tego wszystkiego widać było jak wylniał tragicznie.... skura schodziła mu płatami a w wielu miejscach nie zeszła na dłuzszy czas... ....... poprostu objętośc terrarium była 2 razy wieksza niz objętość węża......... teraz już węża nie ma ale jak się znowu tam pojawi to chyba to gdzies zgłosze.

--->Mimi<---
    Guest

samce bojowników nie sa katowane..... bojowniki sa z natury przyzwyczajone że w naturalnym środowisku pola ryzowe prawie ze wysychają na dłuzszy czas.... zyja one wtedy w malutkich kaluzach albo własciwie w błocie.... brak napowietrzenia w pudełeczkach z wodą nie stanowi dla nich żadnego problemu bo mają mozliwość ustnego pobierania powietrza z powierzchni wody.

--->Mimi<---
    Guest

Już dr Robert bardzo mądrze napisał co do tej setki! :
    "Argumentem za trzymaniem zwierząt w warunkach niehumanitarnych jest fakt, ze się ich dużo kupiło !!! To bardzo ciekawe ! Jak się nie ma warunków to się nie kupuje 100 pytonów !!! A jak się kupuje 100 pytonów to powinno się mieć pieniadze i na odpowiednie terraria !"

hmmmm bardzo interesujące... (pomijajac sam fakt ze zdjeciu pojemnika nie jest podpisane "idealne warunki")szczegolnie ze zdjecie ktore zaprezentowal sati, jest mojego autorstwa, zrobione w moim 14m2 pokoju przeznaczonym na kwarantanne. co do tragicznych warunkow, w moim "sklepie" heh, autor posta sie nieco pomylil, ja nie mam sklepu, ani go nie prowadze, a exo-fauna.com to sklep internetowy - nie fizyczny. Gdyby autor posta mial podstawowa wiedze dotyczaca masowego chowu gadow, a nie jednego dusiciela w terrarium 100x50x50, ogladajac zdjecie np. Pro-exotics tak jak ponizsze :

(dodam ze pro-exotics jest bardzo ceniona hodowla w stanach, i rok rocznie produkuja, jedne z najlepszych na rynku zwierzat) To wlasnie oni rozmnazaja regiusy, to wlasnie oni rozmnazaja helodermy, to wlasnie oni rozmnazaja wiele gatunkow waranow. dodam moze jeszcze zdjecie szafy naszego znanego, polskiego hodowcy - Gabora Kamińskiego ktory ma chyba najwartosciowsza hodowle wezy w polsce .

Panie Robercie, zacytuje - "Argumentem za trzymaniem zwierząt w warunkach niehumanitarnych jest fakt, ze się ich dużo kupiło !!! To bardzo ciekawe !" niezbyt rozumiem tą kwestie przez pana poruszoną - czy trzymanie węzy w warunkach sterylnych to "niehumanitarne warunki" predziej bym tak okreslil pańskie terrarium w ktorym byly trzymane 3 dorosle legwany, a rozmiarowo pasowałoby jednemu, oraz skoro juz to moze nie pominę faktu ze nie mógl mi pan dac ani kopii CITES ani numeru CITES na Uromastyx maliensis ktore od pana zakupilem w listopadzie 2001 roku. rowniez nie bede wnikal w legalnosc tj. zgloszenie na granicy oraz dopuszczenie do obrotu, Chlamydosaurus kingii. Dodam jeszcze ze dziwi mnie postawa osoby ktora kiedys mnie drogą e-mailowa wprowadzala w podstawy CITES, i wreszcie, jak udalo mi sie pokonac biurokracje, odlozyć troche pieneidzy na porzadne, sterylne warunki dla zwierzat, w ktorych przebywaja kwarantanne, pan to potępia. Na szczescie dla mnie, mam odrobine rozsądku, sprowadzilem legalnie 12 pytonow królewskich a nie 100 jakto pan mnie podejrzewal, czy 250, jakie trafily na południe polski a pozniej byly sprzedawane po karalnie niskich cenach - 60zl (15euro - jesli ktos gdziekolwiek znajdzie taka cene w europie- prosze o kontakt) byle by sie ich jak najszybciej pozbyc. Dla 12 przygotowalem sterylne warunki w pokoju z własnym obiegiem powietrza, z własna wentylacja, spełniającym wszystkie wymogi kwarantanny...

mam nadzieje ze to nieco wyjasni pewne zarzuty i wątpliwosci...

--->Mimi<---
    Guest

Tylko jeszcze zwróćcie uwagę na obieg powietrza w tym terrarium.... ma totalnie zaparowane szyby... jak jest dobra cyrkulacja powietrza to woda nie paruje na ściankach az tak bardzo....

--->Mimi<---
    Guest

Pepre - i oczym te zdjęcia mają świadczyć?! z tego co widze to poza ściułką te węże nic nie maja w tych pudełkach..... pomijając brak oswietlenia... ale mogę się mylić bo nie widac do końca co w tych pudełkach jest.

Uprawnienia umieszczania postów