Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Wylinka u Regiusa

KS Rydzyk
    Guest

Wylinka u Regiusa

Witam wszystkich,

Zwracam się z uprzejmą prośbą o poradę, mam od niedawna młodego regiusa i wczoraj zaczął lnieć.
    Ale....skórka zchodzi takimi płatkami, nie jest to tak jak w przypadku mahoniówki lecz ...własnie, skrawki takie.
    Zadzwoniłem do ZOO warszawskiego i Pani z Herpetarium poradziła mi zgłośić się do nich na wizytę z wężem.

Czy mieliśćie już takie przypadki, czy to jest dla niego groźne? A może tak ma być, a może go poprostu nawilżać w jakimś roztworze soli fizjologicznej?

Poradzcie co robić.

ps. Ostatni raz jadł na 1 dzień przed wylinką.

Serdecznie pozdrawiam,

Jacek

Re: Wylinka u Regiusa

Koniecznie wykąp do w letniej wodzie! Opisane objawy to wynik zbyt niskiej wilgotnosci wzgl otoczenia /zalecana 60%/.
    Możesz w trakcie kąpieli delikatnie usówać kawałki skóry gdy ona jusz nawilgnie.

KS Rydzyk
    Guest

Dziękuję za informację, poinformuję o wynikach.

Pozdrawiam,
    Jacek

extra napisałem 'już' wyżej....

KS Rydzyk
    Guest

Jeszcze 2 słowa.....
    Staram się oczywiście zapewnić mu jak najlepsze warunki.
    Mam pytanie w związku z utrzymaniem wilgotniści. W jaki sposób zapenić najoptymalniejszą wilgotność powietrza? Wychodząc do pracy spryskuję teraa i tak samo po powrocie. Czy to starczy?

Serdecznie pozdrawiam,

Jacek

Mozesz wstawić odpowiednio duży pojemnik do kąpieli dla węża, szczególnie przydatny przed wylinką; poza tym będzie stanowił powierzchnię wody do odparowania.

To sie kiepsko starsz , skoro regius źle przeszedł wylinke, która jest wskaźnikiem dobrej kondycji i samopoczucia gada.
    Jaka sól , po co to?
    Pozdrawiam wszystkich

KS Rydzyk
    Guest

Po moim przyjściuz pracy już było po wszystkim, wąż zdjął skórę, może za wcześnie zrobiłem nipotrzebne zamieszanie.
    W terrarium jest dość duży pojemnik z wodą o dużej wielkość parowania.

Dla kolegi niezorientowanego: Sól fizjologiczna. Taki płyn.

Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów