Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: ...jajka przepiórcze...

...jajka przepiórcze...

czy zbożówkom można podawać jajka przepiórcze - czy wogle jakieś jajka dla urozmaicenia diety można - czy stosujecie tylko i wyłącznie "gryzoniową diete" - jeśli nie, to co więcej podajecie swym pupilom ?
    Z góry dziękówka za odpowiedzi !!!
    ELO - pozdrówki wszystkim terrarystom !!!

Re: ...jajka przepiórcze...

hehe i jak przekonac weza aby polknol "kamien" przeciez te jajko dla niego wyglada jak kamien.. nasmarowac czyms zeby poczol zapach??

właśnie tego nie wiem i dlatego pytam - w TV widziałem jak węże jedzą ptasie jajka, a także w opisach węży z gatunku elaphe na tej stronie napisane jest, że żywią się jajami, a w przypadku opisu węża czteropasiastego jest wzmiana o tym, że można podawać właśnie przepiórcze jaja - więc pytam bo nie wiem czy tyczy się to też zbożówki - przecież to ten sam gatunek.

ja czasami podaje czteropasiastym jajka :-)
    co prawda przepiorcze nie chcialy jesc, moze wtedy byly jeszcze za mloda (za male) albo zapach byl nie taki, w koncu te jaja pochodza z ferm, dlugo przebywaja w lodowkach np. sklepowych. ale jak podalem im jaja golebie to radosc byla wielka. pozjadaly po 3 szt. od razu. Polecam sprobowac, adze ze zmiana diety nie zaszkodzi.

D.Z.

Proszę poczytajcie trochę opisów i literatury!
    Zastanówcie się skąd np nazwa spolszczona jednego z gatunków... jajożer... Przecież on nie je jajek sadzonych!
    Jaja to naturalny pokarm wielu węży a wtręt Metusa, że dla węży wygląda ono jak kamień to totalny brak elementarnej wiedzy i ignorancja. A czasami te osoby 'udzielają odpowiedzi' za zgłaszane problemy. Sorry za dosadność ale wszystko ma swoje granice!
    Wystarczy spojrzeć do atlasu Coborna w wersji papierowej bądź elektronicznej /sic!/. Są fotki.

Odpowiedź jest jedna węże jedzą jaja, pytanie czy Twój zechce!?!

Tak ale jajożer to nie zbożówka a Mc.Luka pytał o zbożówke, więc może udzieliłbyś odpowiedzi, a nie ganił innych.
    Ps. w opisie guttaty na tej stronie nie pisze czy jedzą jajka czy nie.

jeśli chodzi o zbożówke to faktycznie nie ma tam żadnej wzmianki o tym czy żywi się ptasimi jajami czy nie, ale skoro inne elaphe jednak żywią pokarmem tego rodzaji więc dlaczego gutatta miałaby nie jeść ? i stąd moje pytanie bo nie jestem pewien co do tago.
    P.S.
    węża jeszcze nie mam(zamierzam kupić pod koniec sierpnia po urządzeniu terra) i dlatego zbieram jak najwięcej informacji na temat Elaphe gutatta
    Pozdro !!!

Elaphe teaniura to wąż nadrzewny i mysle że to właśnie od tego zależy że je jajka. Pełzająć w gałęziach drzew natrafiając na ptasie gnizado zjada jajka

OK odpowiadam, podawać można odpowiedniej wielkości, a czy zje to inna sprawa.

Ray
    Guest

ostatnio dalem mojemu tajwanowi jajo chociaz od poczatku wcinal tylko szczurki i myszki( a mam go ponad trzy lata);nie ogladal zadnych programow o zjadaniu jaj a zjadl je jak nic;wydaje mi sie ze moszesz podac'nara

Uprawnienia umieszczania postów