-
Adrian Furman -AdN-
Guest
Re: *****No i jest.... :)*****
czyli moglbym mu podawac wtedy samo jajo? czy musialbym obrac te nie wylegniete cos ze skorupki?
-
Adrian Furman -AdN-
Guest
aha i czy waran taki z 40 cm da sobie rade z takim jajem?
-
Ja podawałem jajo na spodeczku żeby bestia nie zapaprała ściułki (co i tak sie jej najczęściej udawało). Waran świetnie sobie radził z jajem w całości, ale był tego "nauczony" przez poprzedniego właściciela. Postrzegał ten dziwny obły kształt jako źródło pokarmu, jak postępować w przypadku zwierzaka, który nigdy czegoś takiego nie jadł? Pewnie na początku będziesz musiał podawać jajo ze stłuczoną skorupką, a po jakimś czasie bestia sie przyzwyczai.
-
Da sobie rade, ale nie polecam stosowania mu tylko takiej diety. A rura korkowa to..cos jak pien drzewa wydrazony w srodku, maja je w sprzedazy w biofilu, ni emaja az takich wielkich rozmiarow ale dla "czterdziestki " ta najwieksza bedzie w sam raz, a jezeli nuie chcesz zabijac myszy to kupuj mrozone, mozna kupic kilka kilo i wrzucic do lodowki no i masz klopot z glowy... a w razie czego jak przyjdzie kryzys gospodarczy to i zapasy na zime, na jakis gulasz) NIe polecam wapna w wodzie, waran nie pije jej az takich ilosci zeby przyswoic odpowiednia ilosc wapna, wiecej wyllejesz jak bedziesz po nim sprzatal, ja zmieniam wode prawie codziennie. Lepiej kup witaminy z wapnem dla gadow ( np JBL REPTICAL, lub Reptical) To spore opakowania starcza na dlugo. Ja podaje je z piersiami kurczaka, najpierw skropie witaminami w plynie potem posypuje i gotowe wcina az mu sie ogon trzesie A no i polecam kupic spryskiwacz do kwiatow i raz dziennie skrapiac go woda, to wystarczy warany nie potrzebuja duzej wilgotnosci a dzieki temu latwiej bedzie zmienial wylinke. Pozdrawiam M.
-
zawsze mozna zrobić roztwór wodny tego wapna i dać zastrzykiem mrozonej myszce. Waran łyknie taki cukierek.
Co do jajek to warto zacząć od przepiórczych. Waran chwyta jako, podnosi głowe i miażdży skorupke. Nastepnie spija środek (głowa cały czas wysoko), a potem połyka reszte. Czasem potrafi zjeść masę jaj, ale to nie za zdrowe, więc nie przesadzaj.
-
Adrian Furman -AdN-
Guest
a mam warana spryskiwac czy terrarium? moze to i to? dziekuje za porady (waran ma powyzej 40 cm)
-
Spryskiwac Warana, a oprucz tego zapewnic zbiornik z woda. Moj ma spora kuwete na piasek dla kota z woda w ktorej lubi sie czasami pomoczyc. Warany zyja w suchym srodowisku i spryskiwanie terra nie jest konieczne. No chyba ze w bardzo goracy dzien w lecie ale to spryskujesz terra wieczorem. Hmm co do robienia zastrzykow wapnem myszom.. chyba za wiele zachodu, nadal polecam posypywanie mieska.
Druga sprawa, waran karmiony tylko zywym pokarmem jest trudniejszy do oswojenia i robi sie agresywniejszy. Zaczyna w dzien " polowac " nawet jak nie ma pokarmu potrafiac zdemolowac polowe tera kopiac w ziemi, przesuwajac kamienie i korzenie. Pozdrawiam M.
-
Ja swojego nie spruskuję, tylko terra spryskuję. Zauważyłem, że nie lubi gdy na niego kieruję nawilżacz. Spryskuję zawsze rano co ma odwzorować w moim mniemaniu poranną rosę nawet na pustyniach. Mój też lubi się pluskać w kuwecie, dodatkowo raz w tygodniu robię mu kąpiel w wannie. Pozdrawiam.
-
Adrian Furman -AdN-
Guest
hmm...a wielkosc kuwety? moj ma 45 cm gdzies to kuweta jaka powinna byc? a jak wygloda ta kapiel? i czy waran ja lubi?
-
Niewiem jaka powinna być na pewno duża, mój ma 60cm i kuwetę 25-35/40cm i jakoś sobie radzi.
Uprawnienia umieszczania postów