-
Re: Terrarium dla Ponczosznikow
już chyba wszystko rozumiem
chcesz przez otwór w półce połączyć terrarium z akwarium piętro niżej?
jak duży chcesz zrobić otwór?
jeśli wąż wpłynie pod polkę może mieć problem z powrotem do części lądowej.
czy w części wodnej będzie jakaś wysepka?
jaką chcesz zrobić odległość od półki (dna terra, a sufitu akwa) do powierzchni wody? jeśli będzie za mała może zamoknąć oświetlenie (parowanie, filtry) jeśli zrobisz dużą będzie problem z wyjściem na ląd.
Myślę, że zrobienie tego będzie bardzo trudne. Na twoim miejscu zrobiłbym na górnej półce terra i wstawił do niego basen, a na dolnej akwarium, bez łączenia jednego z drugim.
jak już skończysz budować to akwaterrarium to zrób zdjęcie, bo strasznie jestem ciekaw jak to wyjdzie
pozdrawiam i trzymam kciuki
-
Czesc
Polka bedzie jakies 25-30 cm powyzej powierzchni wody.
W wodzie bedzie sie znajdowal konar ktorego czesc bedzie przechodzila przez otwor w polce do czesci ladowej.
Jakiej bedzie wielkosci jeszcze nie wiem, co radzicie?
Co do czesci ladowej w akwa, to nie planuje, mam nadzieje, ze weze beda sobie radzily (znajac ich ciekawosc i wszedobylskosc jest pewny
Za czesc ladowa w akwa moga za to posluzyc dwie listwy wzmacniajacem, kazda o szerokosci 3,5 cm.
Weze beda mogly tam sie wylegiwac.
Problem, ktory sie pojawil i z ktorego rozwiazaniem bede mial chyba najwiecej problemow, to oswietelnie.
Chodzi o zabezpieczenie oswietlenia nad akwa (przymocowane do polki 2 swietlowki).
Jak to zrobic, aby weze sie nie poparzyly?
Pozdrawiam
Mark0wy
-
swietlowki sie nie nagrzewaja wiec tu nie powinno byc problemu. waz nie powinien sie poparzyc; bardziej obawialbym sie przebicia lub jakiegos zwarcia.. jesli jest duza wilgotnosc a bedzie to istnieje takie ryzyko. proponowalbym uzyc jakiejs hermetycznie zamykanej lampy... takie jak uzywa sie w pomieszczeniech grozacych wybuchem... to powinno zalatwic sprawe...
-
Dzieki Metus.
Tego akurat sie nie boje.
To oswietlenie pracowalo nad tym akwarium ponad 1,5 roku i nie bylo zadnych problemow, wiec mysle, ze i teraz nic sie nie wydarzy.
Pozdrawiam
Mark0wy
-
Witam
Lekko zbocze z tematu,ale jak marKowy zainstaluje w tym terrarium lampe w wykonaniu przeciwybuchowym, to waz juz mu ta nie wejdzie (nie myl wodoszczelnosci z wykonaniem przeciwwybuchowym). Aha... i swietlowki sie nagrzewaja, nawet nie wiesz jak bardzo....szczegolnie w zamknietej lampie (wiem, wiem...pewnie zaraz powiesz, ze masz i sie nie nagrzewaja ).
A do marKowego.....faktycznie, zainstaluj taka lampe, ktora ma przynajmniej na koncu swietlowek takie nasadki z uszczelkami, bo mogloby byc szkoda weza.
pozdr.Piotr
-
sorka ze daje posta tak pozno, przychylam sie do postow osob powyzej ze ponczoszniki zadko przesiaduja w wodzie, moj to nawet przed wylinka nie siedzi kiedys mialem duzy basem ale gdy zobaczylem ze niee korzysta z niego to zmniejszylem zrobilem cos ala bagienko gdzie jest troche wody tak by mogl sie caly zamoczyc, a co do terrarium to dla mojego samca 49 cm thamnophisa radixa, ktory i tak wiele nie urosnie mam o wymiarach 50x30x30.
ale jesli nastawiasz sie na hodowle wiekszej liczby osobnikow to dobrze ze takie duze.
i pamietaj jedo ze waz nie zasze bedzie sie zachowywal jak w opisie
Pozdrawiam
mala prozba do hodowcow thanmophisow odezwijcie sie na gg do mnie pogadamy o tych wezykach moj nr: 1989281
Nazer.
Uprawnienia umieszczania postów