-
Terrarium dla Ponczosznikow
Ello
Po dluuuugiej przerwie zamierzam wrocic do hodowania wezy (a jednak
W zwiazku z tym chcialbym zadac kilka pytan.
Jestem juz zdecydowany i gatunkiem ktorego wybralem jest Ponczosznik.
Jestem na etapie projektowania terrarium dla niego (nich).
Bedzie, a raczej ma gdyz konstrukcja jest gotowa wymiary 80cm(dl)x120(wys)x40(szer).
W zwiaku z tym, iz poczosznik jest gatunkiem lubiacym wodne klimaty
zamierzam urzadzic mu spory basen z akwarium o wymiarach 80x40x40.
Jednak w zwiazku z problemami skornymi, ktore wystepuja gdy trzyma sie te weze w zbyt wilgotnym srodowisku, pragne terra przedzielic niejako na 2 czesci.
Pierwsza z nich (dolna) czesc wodna zrobiona z akwa, w ktorym znajduja sie korzenie i galezie po ktorych weze beda mogly przemieszczac sie wyzej, oraz stanowiaca stolowke (jakies piekniczkowate, ktore mam nadzieje, beda sie mnozyc).
Przedziela obie czesci drewniana plyta z wycietym otworem, przez ktory beda przechodzic konary pozwalajace na swobodne przemeszczanie sie gadow miedzy 2 czesciami i stanowiace zarazem miejsce zamontowania oswietlenia dla czesci dolnej (wodnej) oraz podloze dla czesci gornej.
Czesc druga (gorna) bedzie miejscem gdzie weze beda mialy "kawalek" suchego ladu a takze galezie i konary do wspinaczki.
Calosc ilustruje napredce stworzony rysunek.
Mam nadzieje, ze przedstwilem projekt dosc jasno
Czy takie terarium dla ponczosznikow jest dobrym rozwiazaniem?
Czy nie bedzie problemow z wilgotnoscia?
Czy jest mozliwe hodowanie w akwa rybek? (w kontekscie brudzenia wody przez weze)
Prosze bardzo o uwagi na temat tego pomyslu. (krytyczne mile widziane)
Szczegolnie prosze o komentarze osob posiadajacych ponczoszniki i majacy doswiadczenie w hodowli tych gadow.
Czekam z niecierpliwoscia i pozdrawiam
Mark0wy
Uprawnienia umieszczania postów