-
Ciekawe zachowanie
Witam, moja samiczka Elaphe guttata własnie jest w trakcie wylinki. Pomimo tego zachciało mi się robić remont w terrarium... jednak przy każdych próbowach operowania w terrarium, nawet zblizenia się do niego wąż składał się w Ske i atakował. Bardzo ciekawe było poruszanie ogonem .. wyglądało to identycznie jak u grzechotników ) Ze względu na uniknięcie stresu u węża i własnego bezpieczeństwa ( hehehe) przełożyłem remont na kilka dni, aż wąż przejdzie pomyślnie linienie ) Widok super... ale jednak duzy stres dla zwierzaka :O)
Pozdrawiam
Leny
-
Re: Ciekawe zachowanie
Hej!
To normalne u wezy przed wylinką... moja zbozowka robi tak samo... a moj pyton tygrysi syczy....
Robia tak poniewaz boja sie, bo prawie nic nie widzą przez to, ze mają zmętnione oczy przed wylinką...
Pozdrawiam
Lord_Leoric
-
Hehe to oczywiste ... ale same reakcje obronne są wspaniałym widokiem
Pozdrawiam
Leny
-
Siemka !
Moja E. taeniurka tez tak robi ale nawet nie przechodzac wylinki (ale oczywiscie jak jest zla albo cos jej nie pasuje bo ogolnie to jest spokojna), nawet jest to opisane na tej stronie w opisach gatunków ze E. taeniura w momencie zagrozenia wygina sie w Ske i macha ogonem co w podlozu miedzy liśćmi daje dzwiek podobny do grzechotki u grzechotnika
-
Zeraw to jest chyba napisane przy opisie E. guttaty, a nie E. teaniury.
Moja zbożówka nawet jak ma mętne oczy i zbiżam do niej ręke nie reaguje wydaje mi sie że to barzdo spokojny osobnik ponieważ mam już go 2,5 miesiąca, a ona jeszcze (na szczęście) ani razu nie próbowała atakować
-
moja E.teaniura wlasnie przed wylinka robi sie baaardzo agresywna. gryzie i rzuca sie jak szczerbaty na suchary )
-
Do: Elian
Siemasz Elian !
Moim zdaniem jest to napisane przy opisie E. taeniury przedstawiam ci tu zywcem sciagniety tekst z opisu E. teaniury :
Ciekawostki
Wąż ten, szczególnie w naturze, gdy napotka człowieka, a nie ma gdzie uciec broni się w sposób charakterystyczny dla kilku jeszcze innych węży azjatyckich (E. radiata, E. helena). Mianowicie wygina esowato przednią część ciała, unosi i z otwartym szeroko pyskiem próbuje atakować napastnika. Potrząsa przy tym energicznie końcówka ogona, co na liściastym i suchym podłoży wywołuje dźwięk podobny do grzechotania. (...)
Tak wiec Elian przeczytaj dokladnie opis E. taeniury i potem stwierdz jeszcze raz czy jednak jest tam to napisane czy nie !!
-
Re: Do: Zeraw
A oto tekst z opisu guttaty "Przestraszony zaczyna intensywnie poruszać ogonem uderzając min o podłoże co może dać efekt podobny do dźwięku grzechotników (Crotalus), Efekt ten się potęguje, gdy na podłożu są suche liście." Więc obaj nie myliliśmy się
Uprawnienia umieszczania postów