Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Constrictor razem z morulusem

Mieszany widok

Constrictor razem z morulusem

Czy ktoś się orientuje czy mogę trzymać Boa constrictora razem z Pytonem tygrysim (ciemnoskórym). Boas ma ok 90cm i chcę kupić modego pytona ok 60-70cm.

Antoni Wróbel
    Guest

Re: Constrictor razem z morulusem

Ale w jakim terrarium?

Pozdrawia

Narazie mam 58(wys)X60(dl)X50(szer). Ale jak się przeprowadzę za pól roku to zmienie na wieksze. 120x60x80

doro
    Guest

niepowinno sie czymac boa i pytona tygrysiego razem bo jak wiesz pyton jest znacznie wiekszy niz boasek i moze mu zrobic krzywde a nawet doprowadzic do smierci boasa

Antoni Wróbel
    Guest

Zgadzam się z doro. Python morulus dorosły przypuszczam, że mógłby nawet constrictora zjeść. Dla tego jest niebezpieczne.
    Jakie terrarium, pytałem jedynie z ciekawości, moim zdaniem, nawet to na które zmienisz, jest za małe dla JEDNEGO nawet nie do końca dorosłego morulusa! Podobnie dla dorosłego constrictora.

alpacino mozesz spokojnie trzymać te 2 gatunki razem tylko dla ich dobra (wygody) załatw większe terrarium od kiedy to pytony jedzą boa no coment (po co gościa w błąd wprowadzać)

Pozdrawiam

Antoni Wróbel
    Guest

Sorry, wyraziłem się nieściśle. Logicznym jest, że Pytony nie żywią się Boa. Ale Python molurus dorasta do 9m, a Boa constrictor do 5. Jest to dość widoczna różnica rozmiarów, a u wielu węży, nawet podobnych rozmiarów zauważono zjawisko zjadania pobratymców(może nie konkretnie u tych gatunków, ale kto wie?). I dlatego mówię, o pewnej takiej możliwości, na wszelki wypadek.
    A nad terrarium, to szkoda gadać, bo się, jak mówiłem w ogóle nie nadaję.
    I jeszcze jedno: Spotkałem się kiedyś z tym, że większy wąż przypadkiem zadusił mniejszego. Zaduszony był właśnie dwa razy mniejszy od tego drugiego. NIe wiem, jak to by wyglądało u tak dużych węży, ale kto wie...

Jedyne problemy mogą wystąpić podczas karmienia więc musisz na to zwracać uwagę,przypadkowo mogą razem z ofiarą zeżreć się na wzajem!A terra to sam będziesz widział kiedy będzie za małe(a będzie na pewno),na razie wystarczy!

Uprawnienia umieszczania postów