Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 66

Wątek: początek z jadowitymi

Re: początek z jadowitymi

Tak na marginesie 99% przypadkow hodowania wezow jadowitych wynika ze snobizmu i przekonania, ze jak sie bedzie hodowalo jadowite weze, to bedzie sie cool gosciem.
    Sa lepsze metody na leczenie kompleksow.
    Mark0wy

El Shuya
    Guest

Wiedziałem że się bedziecie wymądrzać i zaraz polecicie po książeczki żeby bardzo dokładnie sprawdzić wszystko i spróbować troszeczke nawtykać niedoświadczonemu i wypisującemu głupoty El shuyi. Ale dla pana ważącego powiedzmy 80kg cieszącego się dobrym zdrowiem ale który podejrzewam nie wie na co jest uczulony a na co nie nie ma znaczenia czy ukąsi go tajpan czy V.Berus jeżeli jest uczulony na V.berus.

POZA TYM - JEŻELI KTOŚ JEST OBEZNANY Z TEMATEM WĘŻY I HODUJE JE JUŻ JAK TWIERDZI 12LAT TO NIE PYTA GŁUPIO NA FORUM CO MAM HODOWAĆ!!!JEŻELI JEST OBEZNANY Z TEMATEM TO POWINIEN DOBRZE WIEDZIEĆ CO CHCE CHODOWAĆ I W JAKIEJ ILOŚCI.JEŻELI ZNA SIĘ NA RZECZY TO NIE SZPANUJE OKAZUJĄC CAŁEMU FORUM ŻE BĘDZIE TRZYMAŁ JADOWITE GADY - BO TO NIE POWINNO IMPONOWAĆ TYLKO WIEDZA A WZASADZIE PRAKTYKA I Z NIEJ WYPŁYWAJĄCA WIEDZA.JA TEŻ KSIĄŻECZEK DUŻO JUŻ PRZECZYTAŁEM ALE NAJCZŚCIEJ MAJĄ ONE SIĘ NI JAK DO RZECZYWISTOŚCI.

El Shuya
    Guest

POPIERAM W 100%

El Shuya
    Guest

A i jeszcze jedno nazywanie ludzi chcących chronić naszą polską przyrodę "bucami" poddaje wątpliwości twoją deklarację jako dojrzałej osoby (ad. postu pośrednictwa maela w handlu V berus w dziale sprzedaży).

Przepraszam powinny byc wezy jadowitych

Pozdrawiam
    Marek

Dla początkującego w czym?

Jeżeli nie miałeś wcześniej węży to nie kupuj stejnegeri...
    Samice są łagodniejsze od samców jednak i mojej samiczce zdaża się -gdy zbliżam twarz do terra że z nienacka zaatakuje i walnie ryjem w szybę...

Nigdy nic nie wiadomo!

Ja swojego trimka -a mam go już rok -może z 6 razy wyjmowałem z terra. Nie bawię się nim i może dzięki temu nie zostałem nigdy ugryziony.

Co za znawca ludzkiej psychologii...
    Jestem pod wrażeniem:-)

Zanim jednak napiszesz coś na forum zastanów się nad treścią postu.

Jeżeli można zapytać -skąd masz takie info. że ludzie hodują gatunki jadowite aby "pokazać się" przed innymi i aby się dowartościować?

Ja kupiłem trimka bo interesują mnie zwierzęta nadrzewne -poza tym bardzo podoba mi się sposób polowania tego grzechotnika.

Co prawda patrzenie na sikającą ze strachu i bólu /podczas ukąszenia/ mysz nie sprawia mi przyjemności jednak nie żałuję -jak do tej pory:-)
    że hoduje trimeresurusa.

Za to aby się dowartościować i czuć się "cool" zaczołem uprawiać w domu storczyki -też nadrzewne:-)

Trudniej się je hoduje niż węże, pająki i jaszczurki -a to sprawia satysfakcję i jest się czym pochwalić.

mark0wy popieram twoje zdanie. Z tym że może nie 99% ale jakieś 70%. noradarling jeżeli nie hodujesz zwierzaka dla szpanu to chwała ci za to i cześć i uwielbienie, ale pomyśl co by było gdyby jakiś kretyn kupił sobie jadowitego tylko dlatego żeby stać sie cool gościem? Znajomi chcieli by zobaczyć jadowitego węża... już nie wspomne jak koleś chciałby sie pochwalić że on sie go nie boi brałby go na ręce przy innych... skutki mogą być opłakane dlatego wydaje mi sie żę hodowla węży jadowitych powinna być ZAKAZANA w polsce, a ludzie którzy by łamali przepisy i hodowali jadowite węże karani wysokimi grzywnymi! Naprawdę dark, radzę Ci sie dobrze zastanowić czy faktycznie tego chcesz (pomyśl nie tylko o bezpieczeństwu swoim ale również o domownikach i sąsiadach), bo jak Ci taki wąż ucieknie to masz zonka.

Taka rozmowa była już kiedyś na forum.

Przepisy to przepisy. Przepisy nie mówią nam jakie jadowite zwierzęta można hodować a jakie nie...

Ktoś /jakiś zapalony miłośnik owadów/ może na swojej działce hodować szerszenie -one też są jadowite. Wszystkie ptaszniki też są jadowite...

Trzeba zadać pytanie "co to znaczy jadowite"?.

W przepisie chodzi chyba o zwierzęta które mogą zabić lub poważnie uszkodzić człowieka.

I znowu pytanie "a które jadowite tego nie mogą?"

Czy to zależy od jadowitego zwierzęcia czy może od siły organizmu człowieka?

Wiadomo że 2 metrowy osiłek ważący 90kg po ukąszeniu przez np.trimerususa /jeżeli nie jest uczulony na jad/ naje się tylko strachu i to wszystko...

Natomiast dziecko ukąszone przez ptasznika /gat.dostępne powszechnie w sprzedaży/ może poważnie odczuć ukąszenie.

A może przepisy należy tak sprecyzować by były one przyjazne dla wszystkich alergików żyjących na naszej ziemi?

Przepisy są niedoskonałe albo inaczej -"są tak samo doskonałe jak ludzie":-)

Noradarling
    Nie znam Cie osobiscie.
    Moja wypowiedz jest pewnym uogolnieniem i w zwiazku z tym moze byc dla niektorych krzywdzaca.
    Jednakze hodowanie zwiarzat jadowitych jest dla mnie przykladem braku odpowiedzialnosci.
    Dlaczego?
    Ponieważ nie jestesmy w stanie przewidziec wszelkich mozliwych zdarzen, ktore moga miec miejsce, podczas hodowli takich zwierzat.
    Zdarzenia taki niestety moga byc oplakane w skutkach.
    Byc moze zakaz jest krzywdzacy dla ludzi takich jak TY, ktorzy interesuja sie tematem, posiadaja wymagana wiedze i stosuja ja w praktyce.
    Jednak pomysl co staloby sie gdyby za hodowle takich gatunkow zaczeliby brac sie sezonowi terrarysci.
    Niestety to co grozne, niezwykle, brutalne od zawsze pasjonowalo ludzi.
    Wiele osob hoduje np. ptaszniki tylko i wylacznie aby pokazac sie przed kolezanka z pajaczkiem na golej klacie
    To przykre ale prawdziwe.
    Lepiej zapobiegac niz leczyc.
    Pozdrawiam i zycze sukcesow w hodowli.
    Mark0wy

Uprawnienia umieszczania postów