Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: początek z jadowitymi

początek z jadowitymi

Chciałbym rozpącząć przygode z wężami jadowitymi. Prosze o porade jakiego węża wybrać na początek. Jestem osobą dojrzałą i z 12 letnim doświadczeniem z wężami. Zastanawiałem się nad Vipera Ursini lub Bitis Scneider

Re: początek z jadowitymi

najlepszym kandydatem jest V. ursini malutka żmijka gruczoły jadowe też ma niewielkie jad słabszy od wezy z rodzaju trimeresurus (które niby mają pozornie słaby jad) pozatym osoby pokąsane przez tego węża są nawet w naszym kraju i nie odniosły żadnych większych skutków ukąszenia więc samo mówi za siebie, co do Bitis schneideri to jest to prawdopodobnie najmniejsza żmija na świecie żadko przekracza 20 cm większosc żmij z rodzaju Bitis (afrykańskie) ma mocny jad nie spotkałem się z opisami lub relacjami odnośnie jej jadu więc radziłbym na początek bardziej znaną V. ursini pozatym wątpię abyś gdzieś kupił ten drugi gatunek....

Pozdrawiam

Hmmm, słyszałem o gości co dostał reakcji alergicznej. 2 tyg. leżał jak wielka poduszka po ukąszeniu.

El Shuya
    Guest

Na początek proponuje wąż ogrodowy-najpierw podlej nim kwiatki w ogrodzie a potem się puknij w czółko bo hodowla węży jadowitych to zupełnie inna jazda. To jak przesiadka z malucha na subarkę WRC - niby umiesz jeżdzić ale tylko maluchem.To zupełnie inna zabawa równie dobrze możesz zapytać jak zacząć hodować pawie.Ale jeżeli się upierasz to baaaardzo powoli i jeszcze ostrożniej. A co do serpenta to niema węży bardziej i mniej jadowitych są jadowite i niejadowite natomiast to ludzie są uczuleni i nieuczuleni reagują lepiej lub gożej ważą mniej lub więcej bo węże z regóły są tej samej wielkości i mają podobną ilość jadu(oczywiście w obrębie tego samego gatunku-to bo lubicie chwytać za słowa)

El Shuya napisał(a):
    >

A co do serpenta to niema węży
    > bardziej i mniej jadowitych są jadowite i niejadowite

No jasne czyli według ciebie Trimoserus i Tajpan to ta sama klasa toksyczności.

Jarek Zajączkowski
    Guest

Dla ewentualnego trupa = bez różnicy.

część postu El Shuya to istna prowokacja jaki w tym widzisz sens pisząc bzdury na początku:
    ''Na początek proponuje wąż ogrodowy-najpierw podlej nim kwiatki w ogrodzie a potem się puknij w czółko bo hodowla węży jadowitych to zupełnie inna jazda. To jak przesiadka z malucha na subarkę WRC - niby umiesz jeżdzić ale tylko maluchem.To zupełnie inna zabawa równie dobrze możesz zapytać jak zacząć hodować pawie.''
    atakując osobę która się zapytała chciała rozwiać swoje wątpliwości itp. chyba lepiej jest się pytać na początku niż najpierw kupować jadowitego węża i dopiero potem zbierać o nim jakieś info nieprawdaż?

co do tego że są jadowite i niejadowite to wydaje mi się że to jasna sprawa tak jak i z tym że czy ktoś jest uczulony czy nie (zresztą nie tylko w wypadku węży) masa ciała również ma znaczenie ale pisząc że nie ma bardziej i mniej jadowitych wyjaśnij mi czy np. po ukąszeniu takich węży jak Ophiophagus hannah, A. antarcticus, D.polylepis lub jakiegoś z rodzaju Micrurus pomoże jeśli ktoś waży 120 kg i ma serce jak dzwon na dodatek nie jest uczulony mi się wydaje iż to nie będzie miało najmniejszego znaczenia jeśli myślisz inaczej to no coment, co do ''mniej'' jadowitych np. V. berus, wspomniana w pierwszym poście V. ursini lub rodzaj Heterodon, wtedy powyższe warunki będą miały znaczenie, więc wydaje mi się że można stwierdzić że taki a taki gat jest mniej jadowity niż drugi (ma mniej toxyczny jad, skład jadu wyrządzający większe lub mniejsze szkody w organiźmie)

Pozdrawiam

Ps. dark jeżeli chcesz jadowite to najlepszym rozwiązaniem jest np. Heterodon nasicus (zachodni)

Zawak
    Guest

A czy trimeresurus stejnegeri nadawał by sie dla początkującego ??
    Osoba ktora mi chce go sprzedac mowi ze wąz jest bardzo spokojny i nieatakuje.

Zewak wątpie ze dla początkującego.
    Ps. Można wiedzieć kto to taki ?

dark nie zdziw sie jak kiedys u drzwi stanie zaloga JI
    Pozdrawiam
    Mark0wy

Uprawnienia umieszczania postów