Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 66 z 66

Wątek: początek z jadowitymi

Jarek Zajączkowski
    Guest

Re: początek z jadowitymi

Jeśli 50% nie szanuje , to znaczy że 50% szanuje! To dużo! Pewne sklepy, pewne wypowiedzi - jakie sklepy, jakie wypowiedzi - myślę że czas na porządek - dotyczy to przede wszystkim handlu, rejestru. Im wcześniej tym lepiej. Listopad coraz bliżej.... a potem to już będzie pozamiatane! Niestety zbyt wielu ludziom na tym nie zależy. CURTUS - pogrzebię w papierach... Demokracja nie polega na tym, że wszyscy mogą robić to na co mają ochotę - to jest anarchia. Nie łamie się demokratycznych praw człowieka zakazem posiadania niebezpiecznych zwierząt, broni czy narkotyków. Łamie się je jednak organizując bezprawne i bezpodstawne "wizytacje domowe" czy praktycznie odmowę wpisu - (jako skutek ignorancji urzędu) podczas rejestracji .

Witam
    absolutnie niejestem za anarchia :/ - uwazam poprostu iz w kraju demokratycznym niemozna czegos POPROSTU ZABRONIC - sam jestem przeciwnikiem przetrzymywania jadusow przez osoby niepelnoletnie,malo doswiadczone,w warunkach zagrazajacych ich ucieczka,w blokach wielorodzinnych itp. itd. - niestety nasze prawo poza jednym artykulem w i tak martwej ustawie - NIE przewiduje alternatywy dla ludzi posiadajacych odpowiednia wiedze jak i mogacych zapewnic wlasciwe warunki chowu tym skad inad przepieknym i ciekawym zwierzakom:/
    Nie slyszalem aby w Niemczech,USA czy Szwajcarii , przetrzymywanie jadusow bylo ZABRONIONE - tam poprostu jest ono umozliwiane po spelnieniu szeregu istotnych warunkow - mysle ze wielu problemow mozna by uniknac gdyby np.PST wzielo sie w koncu za dzialanie rownie "glosne" co np."ZRODLA"(prowadzace akcje "egzotyczni wiezniowie":/swoja droga niemajac o zwierzetach wiekszego pojecia:/) i postaralo sie dotrzec do srodowisk majacych wplyw na nasze prawo(oczywiscie w tematyce zwierzat) i probowac przeforsowac jakies w miare logiczne pomysly na "temat" tak jadusow jak i wspomnianej rejestracji Doktorze - acha - niema sensu grzebac w papierach - tam nic jak narazie niema :////
    Pozdrawiam

Zgodzę się z Metusem ponieważ sam gdy zaczynałem to patrzyłem na podpisy pod postem i starałem się nawiązać kontakt z osoba, która trzymała u siebie gatunek mnie interesujący. Ale też masz rację, że niektórzy podpisują bo chcą się pochwalić ilością zwierząt, im więcej tym lepiej

Re: początek z jadowitymi - DLA WSZYSTKICH

Witam,

Ludzie - odłóżcie na bok niepotrzebne i niezdrowe (w tym przypadku) emocje.
    Trochę skromności i trochę kultury - myślę że nie ma sensu przekrzykiwać się kto co hoduje, kto ma większe doświadczenie a kto powinien hodować węże jadowite.

Sprawa wbrew pozorom jest bardzo prosta - pisze ktoś, że w USA i w innych krajach hoduje się węże jadowite. Zgoda, ale robią to ludzie którzy mają doświadczenie często przekraczające całe nasze doświadczenia razem wzięte i zajmują się tym dłużej, niż większość z forumowiczów ma lat
    Poza tym - w USA dostępne są surowice a kraj ten jest na tyle bogaty iż są one w sumie dość łatwo dostępne, czego nie można powiedzieć o surowicy w Polsce

Osobiście uważam iż dopuszczalne byłoby hodowanie węży jadowitych po spełnieniu kilku warunków, takich jak odpowiednie narzędzia (ciekaw jestem który z howoców jadowitych węży w Polsce ma zestaw odpowiednich narzędzi do bezpiecznej manilupacji), dostęp do surowicy (ciekaw jestem kto ma tutaj dostęp do niej) i do odpowiedniej opieki medycznej (również jestem ciekaw czy ktoś takową posiada) itp.

Jednakże hodowla węży jadowitych w Polsce jest zabroniona - można twierdzić że są bardziej i mniej jadowite zwierzęta ale są również bardziej i mniej niebezpieczne narkotyki, a wszystkie są zakazane - więc nie jest to ŻADEN argument.

W całej tej dyskusji zapomina się o jednej, ale bardzo ważnej (kto wie czy nie najważniejszej) rzeczy - jeśli jakiegoś nastolatka okąsi trimeresurus, pewnie nikt nie będzie specjalnie płakał - bo jak ktoś napisał "może sobie hodować co chce". Ale jeśli ten nastolatek z tego powodu zemdleje (bo wystraszy się odpowiedzialności - a w takiej chwili dopiero zda sobie z niej sprawę) i rzeczony słabo jadowity zwierz ucieknie z domu, trafiając na kogokolwiek innego - jest to już narażenie zdrowia lub zycia ludzkiego na szwank. I to jest najpoważniejsze zagrożenie przy hodowli jadowitych węży w naprędce skleconych terrariach i bez odpowiednich zabezpieczeń, wiedzy etc.

Moje zdanie jest takie: do momentu kiedy zainteresowani hodowlą jadowitych zwierząt terraryści będą mieli odpowiednie doświadczenie i dostęp do narzędzi - pewnie i polskie prawodawstwo się zmieni więc nie ma co płakać, że nie wolno. Ale póki co, jest to nielegalne i nie ma co na ten temat więcej dyskutować.

To jest moje zdanie na ten temat - przepraszam że się tak rozpisałem, ale osobiście męczy już mnie ten temat i podejście do niego wielu z "doświadczonych" terrarystów.
    Dlatego z mojej strony - nie będzie już niepotrzebnego komentarza i stukania w klawiaturę

Pozdrawiam wszystkich i apeluję o rozsądek

dr Robert
    Guest

Nie polecam hodowli gatunków jadowitych pomimo braku rozporządzenia precyzującego o jakie gatunki chodzi. Przytaczanie statystyki ile % umarło po ukąszeniu niestety nie daje pojęcia o bezmiarze cierpienia tych, co przeżyli. 3% to nie jest mało, ale dużo. Czy ktoś chciałby być wśród tych 3 %, a moze wśród pozostałych 97 %. ja bym nie chciał byc w żadnej z tych grup. To nie jest tak, ze po podaniu surowicy następuje cudowne uzdrowienie, to są często miesiące i lata cierpień. Wielu jpokasanych est kalekami do końca życia. Warto mieć to na uwadze. Doświadczenie hodowcy ma tu wątpliwą wartość, zważywszy na fakty, ze najwięksi badacze węży jadowitych, zajmujący sie nimi dziesiątki lat, poumierali po ich ukąszeniu. Wystarczy chwila nieuwagi, niedomknięte terrarium....

Co do polecanej żmiji łąkowej - Vipera ursinii to trzeba mieć wzgląd na to, ze wszystkie europejskie populacje są w I załączniku CITES, w związku z tym legalne nabycie tych zwierząt graniczy z cudem.
    Na jakie gatunki Dark zamówił surwicę ?

dogo argentino
    Guest

CYT. "Metus racja, tak samo jak jest zabronione trzymanie bez zezwoleń bulterierów, rotwailerów, itd. (tych psich ras)" BULLTERIERY NIE SĄ NA LIŚCIE PSÓW KTÓRE WYMAGAJĄ W pOLSCE POSIADANIA ZEZWOLENIA!!!!! a groźne to one są ale nie dla ludzi tylko dla innych psów jak sa źle socjalizowane za młodu. Nie słyszalem aby kiedykolwiek bullterrier w Polsce ugryzł kogokolwiek ,
    PS. a na psa ras niebezpiecznych nie posiadających metryki urodzenia nie potrzeba już zezwolenia KOCHANE POLSKIE PRAWO

Uprawnienia umieszczania postów