Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: płeć Thamnophis radix

płeć Thamnophis radix

Prosze o pomoc przy określeniu płci mojego węża.
    W załączniku jest zdjęcie okolicy kloaki mojego pięciomiesiecznego Thamnophis radix.
    po bokach na wysokości kloaki ma on małe dołeczki pokryte drobniejszymi niz reszta ciała łuskami.
    Wiem tez że ważna jest długość ogona. Wynosi ona 13 cm przy długości węża 50 cm.
    Mam nadzieje,że ten opis i zdjęcie wystarczy do określenia płci.
    Czy powinienem coś jeszcze sprawdzić.

Re: płeć Thamnophis radix

po tym foto nie okresli sie plci weza, najlepiej i najpewniej przesadowac go i wtedy bedziesz mial pewnosc jakiej jest plci twoj gad
    napisz mi cos wicej o swoim thamnophisie bo tez mam takiego

nazer@bogucice.pl

Elaphe teaniura
    Phyton regius
    Thamnophis radix

no wiec....
    ma 5 miesiecy i ~50cm długości. U mnie jest dopiero póltora miesiąca, juz raz liniał, a teraz przygotowujemy sie do następnej wylinki (przeżywam to chyba tak jak on). Teraz jest jakiś smutny i nieruchawy, ale myśle, że jak jutro sie rozbierze to znowu wróci mu humor.
    Wogule nie jest strachliwy, wręcz przeciwnie, bardzo ciekawski. W terrarium ma kryjówke, ale z niej nie korzysta, nawet śpi na samym środku. W jego zachowaniu zdziwiło mnie to, że tak lubi sie wspinać. Wiecej czasu spedza na gałęziach niż na zjemi. Co do jedzenia nie ma żadnych problemów, je mieso, ryby żywe, martwe. Dawałam mu tez dzdzownice, ale przeczytałem gdzieś, że nie można za często bo wydzielają jakias trucizne. Jeszcze o żywieniu; jest ciągle głodny, nie wiem czy powinienem go karnic takczęsto jak chce, czy ograniczać troche zeby sie nie otłuścił. Chciałbym mu (jej) kiedyś dokupić towarzysza(ke) życia, ale musze najpierw go wyseksować. Chyba bez weterynaza sie nie obejdzie.
    Mam do Ciebie pytanie:
    czy Thamnophis radix wymaga zimowania tylko jeśli chce go rozmnożyć, czy jestono iezbędne dla życia gada. Wiem,że w pierwszym roku sie nie zimuje, ale pytam na przyszłość.
    Teraz Twoja kolej, napisz coś o swojej gadzince

hmm.... to fakt thamnophisy sa zarloczne, moj dostaje jesc 3 razy w tygodniu po 1 pasku fileta z mintaja ( ok 8 cm dl i 1 cm szer), albo 2 mieczyki. moj ma tez ma 50 cm, mam go od listopada cos kolo tego. Ma jedna blizne jakby po oparzeniu ma ja odkad ja mam widac juz ja bedzie mial na stale bo mial juz kilkanascie wylinek a to mu sie ani nie zmniejsza ani nie znika, moj hmm... to totalny swir nie pozwala sie wziasc na rece gryzie i wogole dziki jest, probowalem go oswajac ale to nie daje skutku widac zyje wlasnym zyciem moj zadko sie wspina czesto lezy w swoim kokosie albo plywa zaciekle w baseniku, albo tez ucieka z terra( tak jak to zrobil 5 min temu) )) tez, mam zamiar mu kupic towarzyszke bo moj to samiec, ale cos teraz malo ich jest w sprzedazy szukam mu panienki juz dosc troche czasu. Co jeszcze, aha odnosnie zimowania, nie ma potrzeby go zimowac jesli nie chcesz rozmnazac, a jak juz sie zimuje to najlepiej jak masz pare to wlozyc je oba do jednego pojemnika, bo w srodowisku naturalnym ponczoszniki na sen zimowy zbieraja sie w duze grupy po kilkadziesiat osobnikow, no ale twoj jeszcze z jakis dobry rok nie bedzie sie rozmnazal, one dosc wolno rosna, gdzie tam do ich 100 cm ) Pozdrawiam Nazer.
    Jakbys jeszcze chcial pogadac o ponczosznikach to pisz na mego maila albo na gg nie bedziemy tu im zapychac naszymi linkami
    gg:1989281
    email: nazer@bogucice.pl

Jeżeli taki płochliwy to jak go karmisz filetami, kładziesz je gdzieś?

P.

Napisz coś więcej o karmieniu martwym pokarmem, jaka technika, czy jadł tak od początku itp.

P.

Czolem
    Sorxik ze tak obcesowo ale masz chlopa))
    baby maja zdecydowanie szybciej zwezajacy sie ogon - zaraz ktos wtraci ze nie trzymalem tego weza w reku - poco - mnozylem thamnophisy przez 7lat - to chlop

dzięki za pomoc!
    skoro mnożyłeś je 7 lat to pewnie wiesz cos na temat krzyżowania z Thamnophis sirtalis. CZy jest to możliwe?
    czy ewentualne potomstwo bedzie płodne?

witam Piotr
    pamietasz, juz kiedyś rozmawaialiśmy o naszych wężach na tym forum.
    Jak twoj wężyk? czy oswoił sie troche? Z tego co piszesz wnioskuje, żenadal je tylko żywe rybki. Nie wiem gdzie mieszkasz, alew Biofilu mają tanio gupiki jako zwierzęta karmowe. I co z dżdżownicami, przypomniał sobie?

Nie krzyzowalem NIGDY zadnych gatunkow - to NIEETYCZNE:/
    Mysle ze mozliwe - jednak sugeruje abys sie raczej postaral o samice z tego samego gatunku - wiem ze do Polski czesto sprowadzane sa T.radix

Uprawnienia umieszczania postów