-
Re: !!!WOLNOŚĆ DLA NATRIXA!!!
Wyjasnienia wymaga jeszcze tylko kwestia, mojego podejscia do wypowiedzi anonimowych. Ja stosuje taka forme w przypadku gdy wymieniam poglady i osoba, jej kwalifikacje czy doswiadczenia nie powinny mieć wpływu na argumentację. Jest to forma jak najbardziej przyjęta min. w publikacjach prasowych. W internecie, również na tym forum znakomita wiekszosc wypowiedzi(nie chce mi sie liczyc dokładnie) jest anonimowa. Mozna to lubić lub nie, natomiast taka ocena anonimowych wypowiedzi jaka została zaprezentowana na pewno sprawiła niespodziankę sporej grupie użytkowników forum (mnie również). To min. jest powód dla którego uważam, należy być ostrożnym w ocenach postaw ludzi, dotyczy to zarówno postawy 'bijącego' jak i 'bitego'.
Zawsze używam swojego nazwiska w kontaktach oficjalnych oraz tam gdzie dyskusja toczy się w obszarze zawodowym osób które się znają. Ale w takich przypadkach nie ma miejsca na infantylne postawy i wyzwiska.
Wydaję mi się że moje posty razem czytane dają już teraz wyraźny i spójny obraz. Gdyby było inaczej to oczywisci postaram się jeszcze cos wyjasnić. Natomiast będę wdzięczny za uważne czytanie i próbę zrozumienia kontekstu. Wyrywanie pojedynczych zdań do niczego nie prowadzi.
Anaola
-
Co do anonimowości to możemy sie sprzeczać w nieskączoniość i nic z tego nie będze. Mało kto na tym forum anonimowy nie jest. Czasami niki są od psełdonimu z grupy koleżeniskiej, od imienia nazwiska lub jak w moim przypadku inicjałami. Chociaż ujawnie nazwisak przy takim ataku na kogoś jak to zrobiła anaoloa udowodniło by że nie jest to tchórziowska zaczepka.
Poniżej zamieszczam odpowiedzi na kometnarze anaoli
a) to faktycznie nie podlega dyskusji (przynaujmniej tu sie zgadzamy)
b) jeśli ktoś kradnie złodziejowi i zabiera ją dla siebie to jest to zwykła kradziesz, ale jeśli ją oddaje prawowitemu właścićelowi (w tym przypadku przyrodzie) to jest to dobry uczynek. Mało tego jest dość mało udokomentowanych przypadków kiedy przyroda odebrała sobie swoją własność ;}
c) a może Twoim zdaniem bardziej wykfalikowany jest policjant który jeśli łaskawie interwaniuje to nie będzie wiedzał co z gadem zrobić, albo nauczycielka która boi sie węży bravo. Mało tego do tego czsau wąż pewnie zdechnie
-
Doktorze Jarku, anaola nie jest kobietą, więc można do niego mówić Pan (wnioskuję to z jego postów). A więc zmiana na "pan". Cóż, widzę, że jego poglądy są już ugruntowane i nie ma sensu dalej dyskutować. Ja jestem tylko ciekawa, co z zaskrońcem? Człowiek, który go wydarł gówniarzowi nie odzywa się... Ględzenie pani od bioloii naprawdę nic nie da, niestety... Kiedy byłam w podstawówce - 5 lub 6 klasa - (oj dawno :P) mieliśmy lekcję o dżdżownicach. Ktoś je przyniósł, a po zakończonej lekcji dwaj chłopcy mieli je wypuścić. Bachory poprzekrajały wszystkie zwierzęta na ławce przed szkołą - zaiste, pani od biologii była "wielkim autorytetem" :/. Podobnie było z jaszczurkami zwinkami - kiedy byłam na spacerze, znalazlam ich pokaźną kupkę - bez głów, bez ogonów, bez kończyn... Kiedy winowajcy od dżdżownic i jaszczurek zostali ujawnieni, oczywiście pani od bioli zrobiła małe kazanie w ich stronę. Miny chłopców mówiły same za siebie - "a popier**** sobie, zaraz se pójdziemy do domu i g**** nam zrobisz". Fajna postawa, no nie? Chyba byli bezstresowo wychowywani.... A może w tym wypadku argument siłowy lub postraszenie policją by bardziej do wandali przemówiło niż "chrzanienie biologicy"?
-
Odpowiadam DJP
Było wyjasnienie: atakuję problem a nie kogos: cytat "uważam za zwykłe chuligaństwo" a nie "jestes chuliganem",róznica jest subtelna ale istotna.
cytat: "b) jeśli ktoś kradnie złodziejowi i zabiera ją dla siebie to jest to zwykła kradziesz, ale jeśli ją oddaje prawowitemu właścićelowi (w tym przypadku przyrodzie) to jest to dobry uczynek. Mało tego jest dość mało udokomentowanych przypadków kiedy przyroda odebrała sobie swoją własność ;} "
W ogólnym przypadku zgoda, natomiast twierdzę że tutaj nie było potrzeby kradzieży, przymus owszem ale nie kradzież. Znowu subtelna różnica. Na marginesie brawo za poczucie humoru, moje nadzieje powoli gasły .
Policjant jest nie adekwatny do problemu, w szkole władza jest nauczyciel, dyrektor. W moim rozumieniu wystarczyło powiadomic rozsadnego nauczyciela ( w rzadko której szkole się taki nie znajdzie, choć bywa) z jego autorytetem odebrać węża dzieciakowi i zaproponować opiekę nad nim do czasu wypuszczenia. Scenariusz do realizacji w godzine moze dwie. Opcja z proba wyjasnienia jakie sa potrzeby gada (warunki hodowli) dawala możliwosc zyskania na czasie do chwili opracowania jakiegos innego pomyslu, wąż przynajmniej miałby ludzkie warunki.
Anaola
-
Zapomniałam o paniach od biologii - notorycznie się z takimi debilkami spotykałam - i w podstawówce, i w liceum o profilu biol.-chem., które uważają węże i inne "obrzydlistwa" za coś potwornego, nie mówiąc o biologicy z rzeczonego liceum, która na widok myszy wspinajacej się po firance o mało nie umarła ze strachu na swoim małym biureczku... I to jest autorytet???????????
-
Dziękuję Panu / Pani anaolo za wypowiedź( dalej nie jestem przekonany - anonimowość jest bezpłciowa). Ciekawą z historycznego punktu widzenia. Miałem nadzieję, że dialektyka zmarła wraz ze śmiercią PRL-
-
Awikularia, chodzi o rozsądnego nauczyciela, nie o 'biologicę'. Zazwyczaj jest ktos do kogo uczniowie mają jakie takie zaufanie.
Panie doktorze, pana wypowiedz niczego nie wniosła. To jest dialektyka.
Anaola
-
Mam teraz, jesli pozwolicie, pytanie. Po ostatnich moich wyjasnieniach, kto uwaza ze Mr.Q. nie mial innego wyjscia i postapił nalezycie?
Jest to dla mnie ciekawe, czy moje zdanie dało komus do myslenia.
To jest ostatni moj post w tym temacie zatem pozdrawiam wszystkich 'bezpłciowych anonimowych' i jawnych również.
Anaola
-
Moim zdaniem Mr.Q postąpił słusznie. Faktycznie mógł sie urzerać z nuczucielami którzy boją sie węży i prosić ich o pomoc. Ale skoniczyło by sie to bardzo źle dla węża którego życie i powrut do natury jest najważniejszy. Policja jak by stwierdziła że jest to wąż chroniony to było by już dobrze.
-
JA natomiast postawie inne pytanie: czy chaotyczne kombinacje efemerycznych prycnypow sa w stanie zdeterminowac neutralna cywitatywe absolutnego elukubracyjnego realizmu immanentno-transcendentalnej solipsytycznej jazni, i co sie wtedy stanie?
dziekuje za uwage, Double (kobieta).
Uprawnienia umieszczania postów