-
!!!WOLNOŚĆ DLA NATRIXA!!!
Witajcie.
Miałem dziś w szkole barzdzo dziwnąprzygodę, a mianowicie dostałem od kumpla, który zna moje zainteresowania, że zna kolesia, który przyniusł dziś (tj. 02.06.03r) do szkoły młodego węża. Czym prędzej pobiegłem do tego chłopaczka, i żeczywiście, miał węże. Poprosiłem go, żeby mi pokazał gada, a ten
WYCIĄGNĄ GO Z BOCZNEJ KIESZONKI DŻINSÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
No myślałem, że mnie qrwa krew zaleje, jak się dowiedziałem, że nosi go tak już
TRZY DNI!!!!!!!
Mało tego, to był młodziudki Natrix natrix! Chciałem mu wytłumaczyć, żeby go wypuścił, ale nie. Chciałem go odkupić, ale nie. Centralnie miałem ochotę go zajeb**ć, ale miał "plecy" w postaci trzech dryblasów. Staneło na tym, że z kumplem "porzyczyliśmy" go na jedną lekcję. Napoiliśmy biedaka, po czym ustaliliśmy, że mu go nie oddamy. Jak się dowiedział, że go wypuściliśmy, to się... rozbeczał Chodzi do 1 gimnazjum. Gdy z płaczem poszedł do domu, my pogadaliśmy z kumplem co teraz z nim zrobić. Staneło na tym, że ja wezmę go do domu, a potem do specjalisty. Bidulka ma zaledwie 24cm, jest wygłodzona, odwodniona i wogóle ogonem w grobie. Jak weterynarz powie, że przeżyje na wolności, to go puszcze, a jak postawi na nim krzyżyk, to go spróbuje odratować.
I teraz mam pytanko. Jakie mu stworzyć warunki? Tj. Pokarm, powieżchnia itd.
WIEM, że jest pod śćisłą ochroną, ale jednak zaryzykuje. A tak na marginesie, to jaka jest kara za przetrzymywanie Natrix-a? Najprawdopodobniej niedługo zobacze się ze starszym tego .... głupka, i chcę mieć asa w rękawie i prawo po mojej stronie.
....kurwa mać, uff.....
Ale ludzie są dziwni...
Dziękuje i pozdrawiam,
Mr.Q
-
Re: !!!WOLNOŚĆ DLA NATRIXA!!!
ojoj. akwaterrarium dla zaskroncy (bo to sa waze wodno-ladowe) powinno byc bardzo duze (przynajmniej 80X100), temp wody 15-25 stopni , duzo silnych roslin, krzewow, konarow. kawalek 'plazy' ze zwiru i piachu. takie zwierze jedza zaby, pisklaki, male myszki, ale przede wszystkim zaby. taki malutki zaskroniec jakiego ty masz to niewiem czym karmic. moze brrrr karlikami szponiastymi? (sama je hoduje, kocham i nie dalabym na pozarcie) jak sie dowiem czegos wiecej, to napisze. niewiem jak to jest prawnie, wiem ze natrix jest objety ochrona w polsce, jak wszystkie gady i plazy.
-
moze powinienes sie zglosic do ministerstwa lesnictwa albo czegos takiego?? mozesz tez od biedy hodowac go w domu (znam takie przypadki, niewiem czy legalne), ale taki zwierz potrzebuje natury. podejrzewam, ze zwykly wet nie poradzi sobie ze zbadaniem zaskronca, jesli mieszkasz w wiekszym miescie mozesz poszukac herpetologa (gosc zajmujacy sie gadami) zeby ci pomogl
-
czesc
mozesz go nakarmić rybkami(gupikami na przykład).
skoro jest taki malutki to nie wymaga duzego terrarium. myśle, ze jak tylko odzyska siły to go zwrócisz naturze
co do przepisow to nie wiem. wejdz do działu "Weterynarz" i skontaktuj sie z dr. Zajączkowskim. Myśle, że poradzi ci jakimi przepisami postraszyć ojca "kolegi"
gozej z jego "plecami", oni zapewne mają w dupie przepisy o ochronie gatunkowej.
trzymam kciuki za ciebie i natrixa
-
UWAGA
Na początek kupuj mu w sklepie akwarystycznym np.gupiki lub inne małe rybki. Na 100% bedzie je jadł. Włóż te rybki do kuwety jakiejs /oczywiscie w wodzie/. Terrarium nieogrzewane ,wilgotne.
Basen z wodą , podloze moze byc torf.
Jezeli chcesz to zadawaj pytania.
Odpowiem...
-
-
Kwestie prawne w takich przypadkach pomoże rozwiązać Wojewódzko Konserwator Przyrody. Wskaże miejsce gdzie należy go oddać pod opiekę (może też zezwolić na opiekę w domu). Może podjąć też kroki w sprawie kolegi - nie wiem jednak co z jego "plecami"
-
-
Głupiki jako ryby karmowe kupisz tanio w biofil!
Powodzenia!!!
-
tylko podaj mu rybki w małej ilości wody, bo jeśli jest osłabiony, a po trzech dniach w kieszeni raczej jest, to moze ich nie dogonić. Najlepiej wiekszy basen do pływania i rybki na spodeczku.
napisz jak sie dalej sprawa potoczyła
pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów