Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: plesniejace jaja

plesniejace jaja

Mam maly problem
    Drugi rok z rzedu zbozowki skladaja mi jaja. Jednak po okresie inkubacji wszystkie jaja plesnieja
    W pierwszym roku nie mialem zadnego specjalnego inkubatora (zwykle akwarium z zarowka w wodzie)
    Jednak w tym roku zrobilem inkubator. Male akwarium wstawione do duzego w ktorym jest woda podgrzewana grzalka akwarystyczna.
    Panowaly w nim wzglednie dobre warunki (przynajmniej tak mi sie wydaje) temp. 27-29 st. wilg. ok 80%.
    Jaja po pewnym okresie zaczynaja sie zapadac po czym plesnieja.
    Poradzcie co jeszcze moge zrobic zeby dochowac sie potomstwa
    Z gory dziekuje!
    Pozdrawiam ROBI*

Re: plesniejace jaja

zalaczam rysunek inkubatora ktory zrobilem

czesc wiesz nie jestem zadnym specjalista ale z tego co mi sie wydaje to zapadanie sie jaj jest wywołane tym ze nie sa zapłodnione, ale niech wypowiedza sie bardziej doswiadczeni.

Wiesław Pyć
    Guest

Ciesze sie z tego ze rysunek inkubatora mojego autorstwa ktos wykorzystal))) , ale przejdzmy do jaj. Najczestszym powodem plesnienia jaj jest niepłodnosc jednego z partnerów i ja sie do tego przychylam. Z nieplodnoscia wiaze sie tylko brak potomstwa, wiec nie martw sie o zdrowie wezy.
    Pozdrowienia.

dr Robert
    Guest

Przyczyny mogą być różne. Najczęściej zbyt wilgotny substrat lub taka konstrukcja inkubatora, że woda skrapla się i pada wprost na jaja. Jaj niezapłodnione też pleśnieją.

Wiesław Pyć
    Guest

Inkubator jest tak zbudowany ze woda nie skrapla sie na jaja!!!

dr Robert
    Guest

A więc albo jaj niezpłodnione, albo jaja w "bagienku", albo ...?

Przemysław Tętnowski
    Guest

Na 99% są niezapłodnione. W prawie każdym miocie pewien procent jaj niszczeje i pleśnieje.Też miałem pecha w tym roku jakiego jeszcze nigdy. Moja L.t.sinaloe zniosła 8 jajek(zapłodnionych) więc zaczołem ją regenerować i podkarmiać by nie wpadła w apatie czy chorobe.Dzisiaj patrze a tu leży jeszcze 6 niezapłodnionych świeżych jajek (po dwóch miesiącach)-gdybym dopuścił samca po tamtej ciąży dorobił bym się dwuch miotów jednego roku a tak kicha.Nie wspominam o poświęceniu mojej teniurki,która nie mogła znieść jaj i musiałem ją uśpić po zniesieniu 8 zdrowtch jaj.Ta liczba 8 mnie prześladuje cholera.Jedno jest pewne warto zawsze próbować nie bacząc na poniesione porażki i koszty, więc głowa do góry i w następnym roku połącz swoją samice z innym samcem.

Napisales ze pewien procent. Ale drugi rok z rzedu padaja wszystkie

El Shuya
    Guest

Dlatego pewnie samiec jest nipłodny lub za mały lub to podgatunki którye nie mogą się krzyżować.

Uprawnienia umieszczania postów