-
dziwna wydzielina!!
Mam bardzo wazne pytanie; w ostatni piatek dlem mojemu tajwanowi szczura; poszlo, jak zwykle-czyli spalaszowal go; tylko jedna rzecz byla inna niz zawsze;po tym jak szczur go ugryzl (a musze wspomniec, ze juz niejednokrotnie byl pogryziony-nawet w głowe) po jakims czasie z ranki (ktora znajduje sie mniej wiecej w polowie miedzy nozdzem, a okiem- a zatem na wysokosci narzadu Jacobsona-patrz gif <sory za jakosc >), zaczela wyciekac przezroczysta substancja, a w pewnym momencie powstala nawet piana;
Zanim waz skaczyl polykac, plyn zniknal, a wezowi nic nie jest;potem zauwazylem spora plame krwi na podlozu (jeszcze nigey tyle nie bylo) i nie jestem pewny, czy to jego krew czy szczura;
moje pytanie jest takie - czy ktos wie moze co to mogło byc, ta wydzielina?
Ja mam dwie teorie chociaz calkowicie niesprawdzone (pomimo, ze bylem na kilku stronach-zwlaszca angielskich)
1) to cos co wycieklo to jakis plyn wspomagajacy kooagulecje krwi po tym jak powstala rana;ale nic mi nie wiadomo o takim przystosowaniu u wezy
2) to cos wycieklo z narzadu Jacobsona ale raczej tam nie ma plynow
czekam na odpowiedzi; mam nadzieje, ze wam nie zabilem ćwieka tym pytaniem; nara i dzieki
P.S. za jakis czas bede to mial na kompie (nagrany atak na video i bedziecie mogli to zobaczyc sami)
Uprawnienia umieszczania postów