-
Przymiarka do zakupu ....
Witam Wszystkich
Odzywam sie do Was pierwszy raz i chcialem Was wszystkich grzecznie przywitac.
Jako zupelnie poczatkujacy "terrarysta" (ale interesujacy sie wezami od jakiegos czasu) pozwolilem sobie przegladnac archiwum forum pod katem ewentualnego wyboru odpowiedniego gada dla mnie. W wyborze pomogla mi rowniez ostatnio wizyta w pewnym sklepie zoologicznym, gdzie spotkalem marzenie mojego zycia: weza tajwanskiego (Elaphe taeniura frisey - o ile sie nie myle ). Staralem sie podejsc do tematu powaznie, mysle, ze jezeli dojdzie do zakupu to potrwa jeszcze z 1-2 miesiace, zaczalem ostro myslec o domku dla "mojego" weza. Niestety moje M2 nie pozwala zaszalec. Ale mam w domu "czarownice" (moja zona), ktora zawsze cos wymysli. I wymyslila. Znalazla miejsce na terrarium pt. wneka w segmencie. Ma toto wymiary 96x38x100 (szer*gleb*wys) i ma pelne boki. Pytanie brzmi, czy to sie nada i czy wystarczy ? A jezeli tak, to mam drugie pytanie. Widzialem dosc porzadne szkalne terrarium w sklepie (moga zrobic na wymiar), majace u gory na calym "dachu" siatke. Mam pytanie czy to wystarczy (chodzi o wentylacje. Czy trzeba jeszcze zastosowac blache perforowana na dole terrarium? Jakos sobie nie wyobrazam cyrkulacji powietrza w terrarium z dziurami tylko u gory. No chyba, ze te szczeliny pomiedzy drzwiczkami (a sa takowe), a sciankami terrarium sa wystarczajace.
Pozdrawiam i przepraszam za te byc moze wielokrotnie powtarzane pytania. Wole sie upewnic niz zrobic MU krzywde.
Piotr
P.S. Mam nadzieje, ze moja lepsza polowa pogodzi sie z jadlospisem weza.
Uprawnienia umieszczania postów