Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: siatka na lampy + podziękowania

Marcin Ratajczak
    Guest

siatka na lampy + podziękowania

Witam,
    na wstępie wszystkim bardzo dziękuję za wszystkie cenne informacje których mi udzielaliście podczas projektowania terrarium oraz przy kupowaniu węża.

Efekty Waszych podowiedzi widoczne są w załącznikach.
    Niestety nie mam aparatu cyfrowego połowa zdjęc mi nie wyszła, a reszta jest w nienajlepszych rozdzielczościach
    (dodam, że w lewym górnym rogu jest czujnik na temperature a mój wąż pełza po gałązce nad basenikiem)

Mam jednak jeszcze prośbę o ewentualne podpowiedzi co należało by zmienić albo co można by urozmaicić w moim terrarium ?

Doskonale sobie zdaje sprawe, że powinienem zakryć jakoś lampy siatką:
    - czy zrobić to w kształcie kwadratu i przylepić do ścian terrarium ?
    - czy wystarczy że zrobie rulonik z siatki i przykleje do lampy ?
    - a może macie jeszcze inny pomysł ?

Re: siatka na lampy + podziękowania

nie pokaleczy się o te kaktusy?

a lampki możesz zabudować jak na fotce w załączniku

Marcin Ratajczak
    Guest

To jest tapeta nalepiona na tylną ścianę terrarium :-)

Witaj,

miałbym jedną uwagę - zwykle zaleca się, żeby źródło ciepła było umieszczone niesymetrycznie, aby ztworzyć w terrarium część chłodniejszą i cieplejszą.
    Dlatego sugerowałbym raczej przesunąć jedną z lamp w pobliże drugiej - w ten sposób po stronie gdzie są lampy będzie wyższa temperatura, po stronie gdzie ich nie ma niższa, a wąż sam będzie mógł sobie wybrać odpowiednią.

Pozdrawiam

Marcin Ratajczak
    Guest

Trafna uwaga, ale wiesz ja kozystam w dzien do godz 20 z jednej lampy a o 20 do 23 wlaczam druga czerwona aby sobie go troche poobserwować więc tak chyba może być ???
    Na noc wyłączam.

Poza tym mój wąż cały czas siedzi w doniczce i jak ja mam go nauczyć by sobie w dzień pełzał a w nocy spał ?
    Bo jak tylko zgasze światło to odrazu wychodzi

W takim układzie spokojnie - może być

Jeśli chodzi o aktywność - niestety nie zmienisz jej. To są węże które najbardziej aktywne są wieczorem - możesz po prostu wcześniej gasić światło, kiedy jeszcze w pokoju jest jasno - w ten sposób zasymulujesz zapadanie zmroku i wąż powinien wyjść

Pozdrawiam

Marcin Ratajczak
    Guest

A jak go będę wyjmował codziennie na kilka godzin w dzień to może choć troche się przestawi ?

A co do wyjmowania to chyba mogę go wyjmować w dzień i zrobić mu aktywne życie dniowe bo zbliżają się ciepłe dni więc raz po raz na ogrudek z nim mogę wyjść prawda ?

Czy te lampy muszą być osłoniete ?
    Jeśli przed każdorazowym zapaleniem lampy sprawdze czy nie jest on tam owinięty to chyba nic sie nie stanie ?
    Czy mimo wszystko wąż na tyle lubi ciepło że się dotknie gorącej żarówki ?

naimaD
    Guest

ja zrobiłem osłonki wiesz z doniczki ale one sie nagrzewaja ! ładnie wyglada ale sa gorące !!ale jak widze a juz kilka razy widzialem ze ma zamiar sie do nich dostac to po zblizeniu sie do osłony rezygnuje! wiec chyba rozumie ze nie wolno !i nie idzie dalej !! wie co dla niego dobre hehehehe

Uprawnienia umieszczania postów