Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Kobry

Re: Kobry

surowica nie regeneruje tkanek zniszczonych przez jad ale go neutralizuje dlatego po godzinie już możesz nie mieć kawałka ręki a poza tym, ciekawe skąd wezmiesz surowicę jednoważną ?? bo przeważnie są wieloważne tzn przeciwko wielu gatunkom węży ale o słabszym działaniu, może przeżyjesz ale np bez paraliżu kończyny się nie obejdzie,
    nie pisz o braku dostępu bo się ośmieszasz: to jest zwierzę i trzeba go karmić, sprzątać dostarczać wody, leczyć jak zachoruje (ciekawe czy znajdziesz weterynarza który się podejmie jej leczenia, zapytaj p. Jarka) itp. nie da się ograniczyć dostepu można co najwyżej je zminimalizować
    może się uda parę lat a może tylko parę dni nikt tego ci nie zagwarantuje

>>Mimi<<
    Guest

Myśle ze surowicę jak sie postaram kupię we Wrocławskim zoo ale chyba raczej taką ogólną. Poaztym gdzie w w zoo widzieliscie kobrę???
    Ja nie zamierzam jej trzymać ale pytam tak z ciekawosci
    I nie kupie zobozówki! (wole Elaphe schrencki:-P)

Jarek Zajączkowski
    Guest

WE WROCŁAWSKIM ZOO - NO TO JUŻ JEST NA PRAWDĘ NIEZŁY ŻART )))))))))0

Lord_Leoric
    Guest

Załączam fotki ze skutkami ukąszenia kobry nepalskiej.....

.... Teraz chyba rozumiesz... ze surowica nie pomoze ci do konca by móc wyzdrowiec albo wygladac tak samo jak przed ukąszeniem....

Pozdrawiam

Lord_Leoric

- Elaphe guttata 0.1.0
    - Python molurus bivittatus 0.0.1

we Wrocławiu właśnie znajdziesz naję ale nie surowicę wątpię, zresztą wyżej masz odpowiedz bardziej zorientowanej osoby w temacie )), ja tam byłem tylko częstym gościem

>>Mimi<<
    Guest

A ja w pewnej książce (Hanny Gucwińskiej) czytałem ze maja w zoo surowicę na ukąszenia różnych jadowitych węży. (Chyba by przecierz nie hodowali bez surowicy)!
    Faktycznie wyglada to obzydliwie nie wiedziałem ze skutki ukaszenia są widoczne z zewnątrz:-/

Jarek Zajączkowski
    Guest

Zadzwoń i zapytaj czy jakby co mógłbyś kupić......

Jarek Zajączkowski
    Guest

Nie ukryjesz przed rodziną że cię kobra ugryzła niestety.

po pierwsze surowica jest bardz bardzo droga i ma którką datę ważności. Nie pamiętam dokładnie ale bodajże wrocławskie zoo kupowało surowice od którejś ze żmij i najbliszrzsze miejcse gdzie ona była były niemcy (chyba miałbyś kłopoty z dojazdem) i kosztowała 15 tyś (jam ma tyle kieszonkowaego podobno kupili puziniej od Polfarmy znacznie taniej bo zoa 10 tyś ale wyrobienie troche trwało. Mało taką surowice muszą oni kupować co roku.
    Po drugie sama obsługa jadowitego węża niejest bardzo niebezpieczna jest niebezpieczna są odpowiednie kije rękawice pojemniki itp. ale zdarzają sie takie rzeczy jak nieszczęśliwe wypadki (stłuczenie tarrarium, pożar, powudzi czy chodziażby ktoś złośliwy i głupi kto Ci terraium otworzy a nie ma takiego terraium które wytrzyma nawt dwa kopnięcia. I miałbyś w tedy przesra... ale w tedy kiedy by sie zdarzyło na Twoich oczach. Gorzej jak by byś był tego nie świadimy bo w tedy to.....

Chyba nie przcztoczyłem pobrych przykładów jeśli chodzi o nieszczęśliwe wypadki pożar i powudzi. Ale straczy że podkniesz się trzymając tego węża.

Uprawnienia umieszczania postów