mam takie pytanko....
poniewaz ostatnio mam duzy dylemat czy kupic E. guttata czy E. taeniura poczytalem bardzo dokladnie opisy gatunkow tu i tam.... Problem polega na tym, ze mam niezbyt duzy pokoj i nie mam miejsca na duze terra dla weza i z tego wzgledu zusialbym zrezygnowac z weza chinskiego. Wg opisu E. guttata na stronie www.terrarium.com.pl wielkosc terra DLA 2 DOROSLYCH OSOBNIKOW TEGO GATUNKU TO 80/50/40 (dl/szer/wys). natomiast wg opisu na stronie www.snakes.pl o zasadach doboru wielkosci terra do weza (minimalne wymiary terrarium:
dlugosc :3/4 całkowitej długości ciała; szerokość: 1/3 całkowitej długości ciała; Wysokość: gatunki naziemne: 1/2 długości węża ) wynika ze dla jednego doroslego E.Guttata terra powinno iec rozmiary 135/60/90 (dl/szer/wys) a wiec jest gigantyczna roznica w wielkosci. Biorac pod uwage teraz weza chinskiego ta roznica rowniez jest bardzo duza. I tak znow porownujac opis z tego serwisu do danych ze strony www.snakes.pl wychodza nast. wielkosci dla doroslej pary E. Taeniura minimum to 120/70/150 (dl/szer/wys)- terrarium.com.pl oraz wg opisu snakes.pl dla jednego osobnika 180/85/130 (dl/szer/wys)

Gdzie jest prawda??? moze ja cos pomieszalem albo zle zrozumialem??? prosze o wyjasnienie mi tego problemu.
ps jesli ktos moglby mi napisac jakie powinny byc wymiary dla jednego osobnika weza zbozowego i jednego osobnika weza chinskiego to bylbym wdzieczny.... Dzieki Waszym odpowiedziom bedzie mi latwiej sie zdecydowac na pupilka....

acha prosze zwrocic uwage na proponowana wysokosc terra dla zbozowki w opisie terrarium.com.pl i wysokosci wyliczonej z zaleznosci ze strony snakes.pl rowniez dla tego samego gatunku weza... wymiary te roznia sie GIGANTYCZNIE!!!!!

za wszystkie odpowiedzie wielkie dzieki