-
Agresja! Co z tym zrobić?
Witam! Wszędzie w opisach można przeczytać, że regiusy to nieagresywne węże, ja chyba trafiłem na szczególny przypadek. Staram się postępować zgodnie z wszystkimi wskazówkami, czyli koszulka w terrarium, odpowiednie warunki (temp. 28-29oC w ciepłym miejscu, 24-25oC w chłodnym) odpowiednia kryjówka w ciepłym i w chłodnym miejscu, basenik. Po trzech tygodniach od zakupu postanowiłem brać go na ręce żeby się przyzwyczajał. Wyciągnąłem go z terra wieczorem, był trochę niepewny na rękach, ale mnie nie atakował, chwilę siedział bez ruchu i po jakimś czasie zaczął pełzać po rękach. Ześlizgnął się na łóżko i zaczął syczeć. Pomyślałem, że mu się już niepodoba i dałem go spowrotem do terra. Gdy już znalazł się w terrarium odwrócił się w moją stronę zgiął się w eskę i przyatakował. Zasunąłem szybę i wąż schował się do kryjówki. Pare dni później wieczorem znowu chciałem go wziąć na ręce, ale zobaczyłem, że pełza po terra więc podszedłem żeby sprawdzić jego zachowanie. Gdy zbliżyłem się do szyby wąż zwinął się do ataku i uderzył, odsunąłem się od terra, ale nadal obserwowałem z pewnej odległości i co mnie zdziwiło wąż nadal atakował szybę. Powtórzył atak trzy razy prosto w szybę odsunąłem się całkiem od terrarium żeby mnie nie widział. Po jakimś czasie wpełznął do kryjówki tyłem, ale przód ciała nadal wystawał i miał zwinięty w eskę oraz lekko uniesiony. Leżał tak przez jakiś czas aż całkiem się schował. Co może być powodem jego agresji? Jak temu zaradzić? Czy to normalne, że atakuje przez szybę? Jak brać go na ręce kiedy on cały czas atakuje?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Uprawnienia umieszczania postów