Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: boa tęczowy kilka pytań dot.terrarium i upodobań

boa tęczowy kilka pytań dot.terrarium i upodobań

Wiatam chcę kupić boa tęczowego (będzie to mój pierwszy wąż bo do tej pory mam same jaszczurki) i w związku z tym mam kilka pytań do ludzi hodujących ten gatunek.
    -czy dla wężyka ok.50cm może być już terrarium docelowe o wym.sz.100,gł.70,wys. 70 czy lepiej na początek jakieś mniejsze?
    -gdzie wąż spędza większą część dnia na gałęzi? półce skalnej? w kryjówce pod konarem,kamieniem?
    -gdzie lepiej skierować promiennik ciepła na kamień czy gdzieś wyżej na konar?
    -czy jest sens stosowania ogrzewania podłogowego czy wąż będzie z niego korzystał?
    -czy woda w basenie musi być dodatkowo ogrzewana (grzałka,kabel) jeślitak to do jakiej temp. czy też wystarczy temp.powietrza?
    -czy ma sens umieszczanie żywych roślin w terrarium jeśli tak to jakich?

Z góry dziękuje za wszystkie wskazówki, które pomogą mi w przygotowaniu jak najlepszego terrarium dla mojego długo oczekiwanego zwierzaka (wreszcie przekonałem żone. Do jaszczurek szybko się przekonała, z wężem było gorzej ale się udało!!!!!!!)

Re: boa tęczowy kilka pytań dot.terrarium i upodobań

A może ktoś ma fotki terrarium z boa tęczowym to proszę o umieszczenie

Czesc
    Zalezy tez o jakim podgatunku myslisz - najpopularniejszy to Epicrates cenchria maurus, ja jestem w posiadaniu Epicrates cenchria cenchria ( foto w załączniku - nie moje ale identyczna jak moje samiczka). Wąz w moim przekonaniu bezproblemowy , temperatura 26-28 stopni - tak radził mi hodowca nie wiecej, w terra basen aby wąż mógł sie cały zanurzyć i mój basen jest podgrzewany - tzn kabel grzewczy wsadziłem miedzy dwie płytki ceramiczne skleiłem i powstało cos w rodzaju kaloryfera na którym stoi basen, podgrzewa wode ( temperatury nigdy nie mierze w basenie) jak i podnosi temperature wewnątrz terra a co za tym idzie podnosi wilgotność co przy moim podgatunku jest bardzo wskazane.Nie kładz samego kabla w podłoze , mozesz miec problemy potem z wylinką , bedzie za bardzo wysuszony torf w podłozy i moze nie zejść równomiernie. Oprócz tego w srodku 40WAT zarówka - i wszystko zintegrowane z termostatem. Oświetlenie 12 godzinne , podłoże mam torfowe gdyz wąż ten przez cały dzień śpi zakopany i dopiero wieczorem sie uaktywnia, czesto przebywa w wodzie, przed wylinką prawie cały czas - nawet dwa trzy dni, karmienie jak młody co tydzien a nawet dwa razy w tygodniu później co dwa tygodnie - uważaj bo są bardzo żarłoczne , atakuje mysz lub szczura od razu , goniąc nawet za nim po terrarium ale za to szybko rosną. W oswajaniu kochane choć widziałem u hodowcy sztuke której nie szło wziąć na rece - kąsała od razu ale to jedyny przypadek, moja samiczka ani razu nie przejawiła agresji. A terra Ci wystarczy w zupełnosci , ja mam 100/50/50 .Zakryj tylko najlepiej ręcznikiem nadmierną wentylacje pozostawiając po kilka centymetrów na kratce u góry i na dole- lepiej trzyma temp i wilgotność. Rosliny mam sztuczne - żywe pogniotła i zniszczyła mi troche. Pozdrawiam i życze udanej hodowli i obcowania z tym ładnym i przyjemnym gadem.

Epicrates cenchria cenchria
    gg 1690309

Dziękuje bardzo za odpowiedż też zamierzm kupić Epicrates cenchria cenchria mam nadzieje że mi się uda bo to podobno trudno dostępny podgatunek.

Witam. Mam 2 boa teczowe i w pewnych kwestiach nie zgadzam sie z dreex'em. Dlaczego temp masz tylko do 28st ? W zyciu zaden z moich wezy nie zakopal sie w podlozu (ale jak twój lubi nie ma sprawy ).Wylegują sie albo w grocie albo na pólce. Na czym maja polegac te gonitwy gryzoni po terra, bo moje zadnych biegów nie urządzaja i normalnie zabieraja sie do sprawy. Radze nie przesadzac z zakrywaniem wentylacji,powinna byc odpowiedznio dobarana do wielkosci terra. Mój epicrates cenchria maurus i epicrates cenchria cenchria są nadzwyczaj łagodnymi i kochanymi węzami.
    Pozdrawiam i życze sukcesów. Cześć.

Właśnie tak pytam co do upodobań gdyż w ZOO tęczowe przeważnie co widziałem (kilka razy) siedziały w basenie,natomiast w sklepie zoologicznym jest od miesiąca epicrates cenchria maurus i rzczywiście ten wąż cały czas siedzi pod podłożem.Ale ja będe szukał epicrates cenchria cenchria .
    MARKU ty masz oba podgatunki czy rzeczywiście dorosłe epicrates cenchria cenchria mają takie piękne ubarwienie jak na zdjęciach? Nigdy nie widziałem na żywo cenchria cenchria ,a tylko cenchria maurus.

Powiem więcej na zdjęciach tak ładnie nie wychodzą jak w żeczywistości.
    Bez porównania do cenchria maurus,ale cenowo też jest różnica!!!

Witam ponownie.Mój cenchria cenchria jest mlodym wezem ,bo ma dopiero pól roku ale moge zapewnic ze dorosle osobniki sa równie piekne. Faktem jest ze maurus juz stracil swój wzór i jest mniej atrakcyjny aczkolwiek równie elegancki. Dodam ze cenchria cenchria uwielbia kompac sie w basenie nawet po pare dni, w przeciwienstwie do maurusa który w ogóle nie wchodzi do wody.
    Pozdrawiam. Dobry wybór micgekon z tym boa. Na pewno sie nie zawiedziesz, tylko postaraj sie znalezc czystego genetycznie cenchria cenchria, bo z tego co wiem to z nimi nielatwo.
    Cześć

Dzięki bardzo wszystkim

Witaj Mark
    Napisałem to na podstawie moich obserwacji jak i zaleceń hodowcy P. Adriana Hewak ( pozdrawiam) myśle ze to najlepsze żródło wiedzy o tym podgatunku w Polsce co wielu terrarystów potwierdziło. A co do samych wezy z Jego hodowli to wiem ze pochodzą one z najlepszych amerykańskich hodowli, i jego wiedza takze podparta jest ich doświadczeniami. Zastosowałem sie do zaleceń i wiele z nich potwierdziło sie w praktyce. Z podłożem to tak jak pisałem zakopuje sie a to chyba dlatego ze w naturalnym srodowisku zyje on w ściółce leśnej i stąd takie zachowanie, a gonitwa za szczurem wynika z jego duzej żarłocznosci. A co do łagodnosci to potwierdzam - bardzo łagodne. Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów