-
Re: zle uchwycenie myszy
No tak
Zaczęło się
Wiesz - nie możesz porównywać warunków w terrarium do warunków w naturze - bo chociaż starałbyś się nie wiadomo jak, nie jesteś w stanie ich odtworzyć.
Niestety wąż w terrarium żyje na kilkuset centymetrach kwadratowych powierzchni co całkowicie zmienia relacje w stosunku do ofiary - tego nie jesteś w stanie przenieść żywcem z natury.
Jeśli chodzi o instynkt drapieżcy - podawanie mrożonego pokarmu (czy w ogóle martwego) nie pozbawia węża instynktu, jest po prostu bezpieczniejsze.
Poza tym piszesz "niech waz ma troche wiecej z natury niz tylko samego siebie" - nie wiem czy zaśmiać się czy zapłakać...
Węże nie czerpią przyjemności z polowania na gryzonie - jest to po prostu normalne zdobywanie pożywienia i w naturze węże również zjadają padlinę (jeśli jej nie zje inne zwierze przed nimi).
Co do zdjęć - mam to jedno zdjęcie i cieszę się bardzo że tylko to jedno zdjęcie. Widziałem wielokrotnie pogryzione mniej lub bardziej przez gryzonie węże, ale jeśli liczysz na kolejne, mrożące krew w żyłach i pełne krwi, sensacyjne fotki - polecam raczej strony typu rotten.com
Widząc pogryzione węże nie chwytam za aparat - mam to jedno zdjęcie i jeśli do Ciebie ono nie trafia - cóż. Mam tylko nadzieję, że nie zobaczysz takiego widoku na własne oczy.
Jeśli Cię nie przekonam - ok, nie o to mi chodzi. Chodzi mi tylko o zwrócenie uwagi na wszystkie aspekty żywenia węży w niewoli.
Na pewno wygodniej i łatwiej jest powiedzieć - "nie zabiję czy nie ogłuszę myszy bo to niehumanitarne dlatego będę karmił tak jak jest w naturze". Jako osoba świadoma - wiesz na pewno jak wygląda śmierć gryzonia przez uduszenie (czasami długotrwałe) i możesz się domyśleć, czy jest to bardziej humanitarne. Ale musisz sobie zdawać sprawę że nie ma najmniejszych szans na pełne odtworzenie warunków z natury w niewoli. Wiele węży w naturze nosi blizny i ślady po walkach z ofiarami - tego również musisz być świadom.
W niewoli to Ty jesteś odpowiedzialny za bezpieczeństwo Twojego węża - to Ty musisz mu je zapewnić, inaczej kłóci się to z całą ideą terrarystyki.
Pozdrawiam wszystkich
Uprawnienia umieszczania postów