Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: zle uchwycenie myszy

Re: zle uchwycenie myszy

Widzisz,

napisałem w kolejnym poście - gdzie podałem adres do strony z kilkoma zdjęciami, że mam węża, którego kupiłem bez oka.
    Ten wąż jest doskonałym przykładem, że nie jesteś w stanie odpowiednio szybko zareagować.
    Wąż chwycił mysz, ta zacisnęłą dokładnie w tym samym momencie zęby na jego oku - i wynik to jednooki wąż. Opiekun cały czas pilnował karmienia, trzymając mysz właśnie za ogon i natychmiast rozdzielił zwierzęta. Jednakże nie jesteś w stanie zareagować wystarczająco szybko w takim przypadku - po prostu nie ma takiej, fizycznej możliwości. Wąż nie ma już jednego oka - i jest to wina opiekuna, bo nie zapewnił 100% bezpieczeństwa.

Chodzi mi o to, że przy karmieniu żywym pokarmem nie ma szans żeby zapewnić mu bezpieczeństwo - możesz tylko i wyłącznie zminimalizować niebezpieczeństwo, ale ZAWSZE ono zostanie.

Chyba trochę źle mnie zrozumiałeś - nie chodziło mi że Ty kłócisz się z ideą terrarystyki. Chodziło mi o to, że dobro - zdrowie i życie węża jest w 100% w Twoich rękach (jako opiekuna) i po Twojej stronie leży odpowiedzialność za węża.
    999 razy może się nic nie stać - ale ten raz wystarczy żeby spowodować tragedię (niekoniecznie zaraz śmierć węża). I to chcę bardzo mocno podkreślić.

Kiedyś kupiłem pytona tygrysiego - właściciel pokazywał mi kilka "dziwnych plamek" na skórze które zanikały z każda wylinką. Były to niewielkie ranki które powstały w czasie gdy gryzoń karmowy umierając miał jeszcze szanse zachaczyć zęby o węża.

Nie chcę na siłę przekonać nikogo do karmienia martwym pokarmem - chciałbym po prostu żeby osoby które decydują się na podjęcie ryzyka - zdawały sobie w pełni sprawę z jego wagi.

Pozdrawiam

cyt "A jeszcze dodam pytanko do SNAKES masz moze jakies inne zdjecie przedstawiajace pogryzionego weza przez jakiegos gryzonia ?? bo w sumie z tego co widze na tym forum caly czas opierasz sie tylko i wylacznie na tym jednym zdjeciu podeprzyj swoje argumenty jeszcze kilkoma zdjeciami to moze i ja zmienie zdanie ..."

Właśnie udowodnij to! Udowodnij, że to waż a nie jego makieta i że nie pogryzł go krokodyl ani pitbull! Udowodnij, że się znasz i że masz węże!

Skoro a waz sie bedzie mial wycwiczonego ataku, to nie może jeść mrożonek i pić piwka z kolegami!

Własnie zqastanawiam się nad zmianą zdanai. Na ra.

Aż czekam na post o roztoczach...

ojojojoj jaka 'WALKA",
    ludzie karmnienie żywym pokarmem jest niebezpieczne i to nie ulega dyskusji (nic nie trzeba nikomu udowadniać),
    natomiast nie każdy wąż będzie jadł mrożony pokarm (może jak od malego bedzie to takiego przyzwyczajany to tak),
    jeżeli twój wąż je uprzednio zabitą i rozmrożoną ofiarę to świetnie a jeżeli nie (ale aby to wiedzieć to trzeba sprobować) należy uważać podczas karmienia

ps. ja swoje karmię żywym, bo tylko jedna zbożówka zainteresowala się mrożonym a moje trzy pozostałe wężyki nie chcą się przerzucić i wiem jakie to niesie ryzyko ale odpukać przez pięc latek nic się nie stało

dr Robert
    Guest

Jest pewna niekonsekwencja w tym co piszą niektórzy dyskutanci. Z jednej strony maksimum naturalności czyli żywe gryzonie, a z drugiej pilnowanie czy wręcz trzymanie gryzonia za ogonek w czasie karmienia. Albo tak, albo tak - na coś trzeba się zdecydować. W końcu w naturze nikt nie stoi nad polującym wężem, a już na pewno nie trzyma mu myszy za ogon . Zamartwianie się o hipotetyczną utratę instynktu polowania też uważam za przesadne. Po pierwsze mam poważne wątpliwości co do możliwość wystąpienia tego typu reakcji po karmieniu martwymi ofiarami, a po drugie nic w tym złego nie widzę. W końcu te węże nigdy nie będą wypuszczane, moga więc żywić się martwymi ofiarami do końca swych dni w terrarium. Mam wrażenie, że czasami chodzi po prostu o niezdrowe emocje i "żądzę krwi", podobnie jak chęć oglądania większej liczby pogryzionych węży. Ale to i tak nie będzie tak jak w naturze, gdzie gryzoń ma jakieś szanse

jest chyba jeden sposób aby ''pogodzić'' zwolenników karmienia żywym pokarmem i przeciwników oczywiście jedni karmią mrożonym bo bardzo dbają o bezpieczeństwo swoich podopiecznych drudzy np. z lenistwa, łatwiej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić zresztą kto dlaczego karmi mrożonym to juz jego sprawa chciałbym jednak nadmienić iż osoby karmiące mrożonym tylko dlatego że obawiaja się o zdrowie węża mogą karmić również żywym pokarmem jest na to proste wyjście ;-) może znowu będą komentarze niehumanitarne itd. (ale uważam że lepsze to niż ogłuszanie) wyciąć siekacze gryzoniowi i po sprawie, jest przy tym troche roboty ale zwolennicy karmienia żywym pokarmem jednocześnie chcąc dbać o bezpieczeństwo gada-to dla nich najlepsze rozwiązanie.

Pozdrawiam

a moze leb odciac to juz pewnosc ze nic nie bedzie, sory ale musialem to napisac ;]

hehehehe

Zeraw!!
    Nie "Elaphe Teaniura Frisey"....
    Elaphe taeniura friesi...
    Nazwa rodzajowa "Elaphe" wielką literą, gatunkowa "taeniura" z małej, podgatunkowa "friesi" też z małej. Takie są zasady Międzynarodowego Kodeksu Nomenklatury Zoologicznej. Poza tym, zwróć uwagę na pisownię (taeniura a nie teaniura i friesi a nie frisey). Tak będzie wyglądało bardziej profesjonalnie....
    Pozdrawiam
    BartekB

Tak jak Serp napisał niech kazdy krami jak chce ale Zaraw jak chcesz wiecej zdjec to moze wystarczy jak napisze Ci,żę jak moj wąż został pogryziony przez chomika mimo iż chomik nie żył długo to zdązył zrobić swoje.Na szczescie rany sie szybko zagioly. Mimo wszytsko i tak karmie i bede karmil swoje weze zywym pokarmem i nie dlatego ze to nie humanitarne zabic gryzonia bo tez musialem tak robic i to nie problem ale tak jest wygodniej i efektowniej.Wiem , że jest ryzyko sam moglem sie przekonac ale nie przekonalo mnie to do karmienia mrozonkami.Mimo wszystko uważaj na swoją taeniure. pozdrawiam

Fryzjer mógłbyś przynajmniej się coś wysilić a nie banałami tu pisac zresztą w pewnym stopniu Cię zozumiem może wydać Ci się to nienormalne jednak to jest niezawodny sposób nie raz przezemnie wyprubowany chociaz kto nie ma styczności z gryzoniami pewnie od razu by im łeb ucinał i dawał do zamrażarki tak jajwygodniej.

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów