Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: zle uchwycenie myszy

m.bunio.s
    Guest

zle uchwycenie myszy

Wczoraj dalem mojej mahoniowce 2 nieduze myszki.... z braku
    w sklepie jednej doroslej.... i pierwsza pochwycil niezbyt udanie....
    (zawsze chwytal paszcza za leb i owjal sie wokol) tym razem uderzyl w tyl myszy... i widze jak mysz probuje go ugryzc bo leb wystaje... na szczescie nie mogla dosiegnac go zabkami.... po paru minutach daje druga.... i znowu cap.... i zle..... (nigdy sie to nie zdazalo...) tym razem
    musiel ja dluuugo dusic.... (wygladalo to tak jak gdyby podszedl do niej bez Respektu bo tak ja owinal od niechcenia...... i myszka probowala go ugryzc..... widze ze go gryzie.... serce mam w przelyku.... no ale nic.... nie bede teraz jej polzywej uwalnial ze splotow..... po polknieciu tej drugiej patrze na skore weza w tym miejscu....i UFFF..... nie przegryzla skory..... za mala byla.... (tylko maly slad po zebach....)

ale obawiam sie co bedzie gdy dam mu dorosla myszke.... mam nadzieje ze bedzie porzadnie chwytal jak poprzednio wszystkie.

czy czesto to sie zdarza waszym gadzinom ze zle przyceluja ?? i mysz ma pole do manewru w splocie ???

Re: zle uchwycenie myszy

Widzisz,

to jest moim zdaniem wystarczający powód żeby przejść na martwy pokarm - np. mrożony.
    Możesz też przed podaniem ogłuszyć mysz - będzie bezpieczniej.
    Więcej informacji jak namówić węża na martwy pokarm - znajdziesz na http://www.snakes.pl w dziale OPIEKA / ŻYWIENIE.

Niestety zdarza się to czasami - wynik można zobaczyć na fotce poniżej.
    Dostałem ją od kolegów z firmy Pro Exotics - http://www.proexotics.com.
    Pokazywałem je już wcześniej - ale myślę że warto raz na jakiś czas je ponownie pokazać, żeby zobrazować problem.
    Jest to wynik ataku dorosłego szczura - na zupełnie zdrowego pytona królewskiego.

Pozdrawiam

Siemka !!

Moim zdaniem lepiej jest jak ten pokarm jest zywy poniewaz waz gdy zyje na wolnosci rowniez poluje na zywy pokarm a nie mrozony hodujac weze staramy sie ztworzyc jak najbardziej naturalne warunki bytowe dla niego a w tym miedzy innymi zywy pokarm ktory waz musi sobie upolowac, waz musi zachowac instynkt drapiezcy bo jest to drapieznik i tyle nic tego nie zmieni, ewentualnie jezeli ktos sie boi o pogryzienie weza przez szczura czy mysz to niech ja troszke zatai ale nie zabija niech ten pokarm sie rusza, niech waz ma troche wiecej z natury niz tylko samego siebie !!! A jeszcze dodam pytanko do SNAKES masz moze jakies inne zdjecie przedstawiajace pogryzionego weza przez jakiegos gryzonia ?? bo w sumie z tego co widze na tym forum caly czas opierasz sie tylko i wylacznie na tym jednym zdjeciu podeprzyj swoje argumenty jeszcze kilkoma zdjeciami to moze i ja zmienie zdanie ...

m.bunio.s
    Guest

Oszolamianie myszy nie wchodzi raczej w gre.... bo to tez zwierze i nie moge jej sprowadzac jedynie do przedmiotu/pokarmu.... postaram sie zastosowac do rady z trzymaniem za ogonek..... z morozonym pokarmem jest problem w 3miescie raczej.... w kazdym razie nie slyszalem zeby jakis sklep oferowal takie zamrozone myszki..... chyba ze z biofila zamowic przesylke.... ale to chyba kawalek drogi z Krakowa wiec nie wiem czy myszki beda "swieze"

To pgadaj w jakims zoologu zeby ci sprowadzali (oczywiscie jak chcesz podawac mrozony pokarm) a co do podawania z ogonek to tez mam swoje zdanie poniewaz na krotka mete to jest dobre rozwiazanie ale jezeli bedziesz tak caly czas robil to waz stanie sie leniwy i tez nie bedzie polowal na myszki tylko bedzie czakal za taka mysz przysuniesz mu pod mordke

No tak
    Zaczęło się

Wiesz - nie możesz porównywać warunków w terrarium do warunków w naturze - bo chociaż starałbyś się nie wiadomo jak, nie jesteś w stanie ich odtworzyć.
    Niestety wąż w terrarium żyje na kilkuset centymetrach kwadratowych powierzchni co całkowicie zmienia relacje w stosunku do ofiary - tego nie jesteś w stanie przenieść żywcem z natury.

Jeśli chodzi o instynkt drapieżcy - podawanie mrożonego pokarmu (czy w ogóle martwego) nie pozbawia węża instynktu, jest po prostu bezpieczniejsze.
    Poza tym piszesz "niech waz ma troche wiecej z natury niz tylko samego siebie" - nie wiem czy zaśmiać się czy zapłakać...
    Węże nie czerpią przyjemności z polowania na gryzonie - jest to po prostu normalne zdobywanie pożywienia i w naturze węże również zjadają padlinę (jeśli jej nie zje inne zwierze przed nimi).

Co do zdjęć - mam to jedno zdjęcie i cieszę się bardzo że tylko to jedno zdjęcie. Widziałem wielokrotnie pogryzione mniej lub bardziej przez gryzonie węże, ale jeśli liczysz na kolejne, mrożące krew w żyłach i pełne krwi, sensacyjne fotki - polecam raczej strony typu rotten.com
    Widząc pogryzione węże nie chwytam za aparat - mam to jedno zdjęcie i jeśli do Ciebie ono nie trafia - cóż. Mam tylko nadzieję, że nie zobaczysz takiego widoku na własne oczy.

Jeśli Cię nie przekonam - ok, nie o to mi chodzi. Chodzi mi tylko o zwrócenie uwagi na wszystkie aspekty żywenia węży w niewoli.
    Na pewno wygodniej i łatwiej jest powiedzieć - "nie zabiję czy nie ogłuszę myszy bo to niehumanitarne dlatego będę karmił tak jak jest w naturze". Jako osoba świadoma - wiesz na pewno jak wygląda śmierć gryzonia przez uduszenie (czasami długotrwałe) i możesz się domyśleć, czy jest to bardziej humanitarne. Ale musisz sobie zdawać sprawę że nie ma najmniejszych szans na pełne odtworzenie warunków z natury w niewoli. Wiele węży w naturze nosi blizny i ślady po walkach z ofiarami - tego również musisz być świadom.

W niewoli to Ty jesteś odpowiedzialny za bezpieczeństwo Twojego węża - to Ty musisz mu je zapewnić, inaczej kłóci się to z całą ideą terrarystyki.

Pozdrawiam wszystkich

A jaki masz problem w tym, że wąż będzie czekał na myszkę, skoro i tak musisz mu ją podać????
    Co mu się stanie z tego powodu, że będzie leniwy (co oczywiście nie jest prawdą, jeśli masz większe doświadczenie z wężami na pewno doskonale o tym wiesz)?

Pozdrawiam

Gdybyś jednak koniecznie chciał zobaczyć więcej zdjęć, polecam ciekawy artykuł (w jęz. angielskim) z opisem kilku przypadków - w tym również tego pytona którego zdjęcie pokazałem.
    Tam znajdziesz zdjęcia również innych węży - pogryzionych przez myszy oraz szczury.

Mam również w swojej hodowli węża, którego kupiłem z jednym okiem - drugie stracił po ukąszeniu przez niedużą mysz.
    To informacja gdybyś nie wierzył że nieduża mysz może zrobić wężowi krzywdę - wystarczy lekkie ugryzienie w newralgiczne miejsce.

Oto link do strony na której zobaczysz kilka zdjęć (nie są one przyjemne - polecam tym, którzy naprawdę chcą się przekonać):
    [ur]http://www.homestead.com/koalaskritters/livefeeding.html[/url]

Pozdrawiam wszystkich

Zrobiłem błąd w odnośniku - oto prawidłowy:

http://www.homestead.com/koalaskritt...vefeeding.html

Pozdrawiam

No fakt zaczelo sie

Masz racje i ja dobrze o tym wiem ze w 100% nie zapewni sie wezowi taki samych warunkow niz na wolnosci ale po czesci je mozna zapewnic np. przez podawanie zywego pokarmu, ja tu nikogo nie pragne przekonac o tym zeby podawac zywy pokarm po prostu wyrazam swoje zdanie, chodzi mi poprostu o to ze na wolnosci waz nie pojdzie sobie kupic mrozonego pokarmu tylko bedzie sam polowal na zywy bo tak to juz jest, i rozumiem to ze waz moze zostac pogryziony trzeba po prostu popilnowac przez chwile weza podczas jedzenia zeby nic zlego mu sie nie stalo, i jak by doszlo do przykrego incydentu zareagowac na to po przez np. odciagniecie weza czy myszy,szczura itp. Mowisz ze waz nie traci instynktu podczas podawania za ogonek moim zdaniem jest po tym uszczerbek na instynkcie a po drugie nikt nie chodzi do wezy gdy sa one na wolnosci i nie podaje im jedzenia za ogonek, oczywiscie sprostuje nie wysmiewam tego sposobu bo pewnie nie raz go uzyje tylko chodzi mi o to zeby nie stosowac go caly czas, bo gdy waz sie przywyczai do sposobu za ogonek to gdy sie wrzuci myszke to on nie bedzie umial jej zabic bo sie myszka za szybko rusza a waz sie bedzie mial wycwiczonego ataku, kazdy zrobi tak jak mu sie podoba i bedzie karmil jak chce jeszcze raz powtarzam ja wyrazam tylko swoje zdanie nikogo nie chce przekonywac do zadnych ze sposobow karmienia, a co do zapewnienia przezemnie bezpieczenstwa wezowi to caly czas go pilnuje podczas jedzenia i jestem przygotowany na to aby zareagowac w razie gdyby cos sie stalo, wiec nie mow mi ze kluci sie ze mna idea terrarysty bo nie tylko ja wybralem taki sposb karmienia jest bardzo duzo osob ktore tak robia i nie mow mi ze nie zapewniam bezpieczenstwa swojemu pupilowi bo nie chce zeby mus ie cos stalo i caly czas go pilnuje kiedy tylko moze mu sie cos stac !!!

Uprawnienia umieszczania postów