-
jaszczurka dla węża
czy nic sie nie stanie mojej mahoniówce jak nakarmie ją pare razy jaszczurką zwinką przecież one w swoim środowisku żywią sie nie tylko myszami a taka odmiana na pewno dobrze jej zrobi co o tym myślicie?
-
Re: jaszczurka dla węża
Ale zwinki sa przeciez chronone. Nie wolno ich odławiac z naturalnego srodowiska, a tym bardziej zabijać! Zostan lepiej przy myszach.
-
Zostaw człowieku zwinki w spokoju. Coraz więcej ludzi zaczyna się nimi interesować ... bez przesady.
Pozdrawiam
Leny
-
Zwinki są pod całkowitom ochroną (zresztą jak większość płazów w polsce) tak więc nie można ich łapać czy tym bardziej zabijać! Pozostań jednak przy myszach lub jeśli się upierasz kup mu jaszczurki w sklepie
-
"Zwinki są pod całkowitom ochroną (zresztą jak większość płazów w polsce)"
Płazów? ) O ile mi wiadomo, zwinki to gady ...
wwwxxx dobra rada w Twoją stronę - pozostań przy myszach.
Pozdrawiam
Leny
-
Oczywiście zwinki to gady))
Pomyliłam się bo na drugiej stronce terrarystycznej ktoś chciał karmić pająka traszkami i też pisałam o ochronie gatunków .
Nie mogę zrozumieć tylko jednego. Dlaczego "terraryści" nagle chcą urozmaicać dietę swoich podopiecznych. Czy dlatego, że zwinki czy traszki można mieć za darmo? Jeśli tak to chyba minęli się z powołaniem, bo kto inny jak nie miłośnicy gadów, płazów czy innych zwierząt ma chronić polską (i nie tylko) faunę?
-
Dobrze, że użyłaś cudzysłowu. To są rzeczywiscie "terrarysci" a nie terraryści (a moze powinienem napisać eko-terroryści?). Sami coś hodują (moze raczej chowają), często jest to gatunek chroniony lub nawet silnie zagrożony w naturalnym srodowisku, a jednocześnie zabijają krajowe gatunki będące pod ochroną lub wykazują sie w inny sposób brakami podstawowej wiedzy z dziedzin pokrewnych ich zainteresowaniom. Kilka ostatnich postów bardzo wyraźnie to ukazało. Tak, to prawdziwi "terrarysci".
-
Uważam że to bardzo głupi pomysł. Jeśli naprawdę lubisz gady to się zastanów nad tym.
Ja mam zamiar nakarmić moją zbożówkę pisklęciem sroki(nie są pod ochroną). W gnieździe jest zazwyczaj 3-7 piskląt ja wezmę 1 może 2 a resztę zostawie.
-
Zwinka to jeden z NAJgorszych pokramów. Jest pod ochroną, jest zagrożona wyginięciem i może zarazić naszego pupila. Jestem stanowczo przeciw.
-
Re: jaszczurka dla węża fo Farela
skąd chcesz wziąść piskle sroki ? gniazda będziesz szukał ? Bo ja chciałem nakarmić piskleciem gołębia ale za duże jest jak narazie na moją zbożówke, więc może ....
Uprawnienia umieszczania postów