Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: problem z kostką kokosową

AgnieszkaM
    Guest

problem z kostką kokosową

Mam problem z podłożem w terrarium. Zauważyłam, ze na powierzchni włókna kokosowego pojawiła sie pleśń. Czy może to być wynikiem złej jakości produktu? Dadam, ze używałam dwóch kostek różnych firm. Obie kupione były w sklepie zoologicznym, jedna przeznaczona była tylko dla gadów, druga natomiast niemieckiej produkcji raczej do kwiatów. Czy to mozliwe by w tej kosce były jakieś zarodniki grzybów, przeciez prasowana była pod ciśnieniem? czy ktoś miał juz podobną przygodę? prosze o opinie.

Re: problem z kostką kokosową

Może to być przyczyna złej wentylacji terra (jak sie myle to poprawcie).

-------------
    PoZdRaWiAM

MaReQ

gg 3427449

AgnieszkaM
    Guest

To raczej nie jest to. Wentylacja jest dość dobra.

pylius
    Guest

Agnieszko (ładne imię :-) ) myśle że to wina produktu , wilgotność nie ma nic do rzeczy , kostki kokosowe bardzo dobrze ją trzymają , nigdy nie zauważyłem pleśni na swoim torfie, używam zawsze torfu firmy "Animals" pozdrawiam Witka

Ja Ci polecam torf tej firmy .

Pozdrawiam

AgnieszkaM
    Guest

Dziękuje)) A co do kostki, czeka mnie wymiana. Przejrzałam uważnie to podłoze. Napewo nie jest to sam kokos. Znalazłam zmielone cześci innych roślin, a nawet nasiona. mam nauczke na przyszłość, by uważnie sprawdzac co kupuje. No nic, trudno. Pylius - dzieki za radę - mam teraz juz pewność.Pozdrowienia

Węże nie są moją mocną stroną, ale co do włókniny może się dużo nie pomylę... Firma może mieć znaczenie, ale przecież w powietrzu jest masa zarodników różnych grzybków. Mogą osiąść na każej włókninie kokosowej, choćby tej najlepszej i najdroższej i wypuścić strzępki grzybni.

A czy ta pleśń była bezpośrednio w miejscu gdzie kostka jest odkryta lub pod basenem z wodą, jakąś podstawką lub coś w tym stylu ?

AgnieszkaM
    Guest

Basen jest jeszcze pusty, a pleśn pojawiła sie równomiernie na powierzchni podłoza. to chyba jednak wina tej kostki.

ja stawiam na słaba wentylację. Jeżeli ta pleśń to taki delikatny puszek to taka powstaje w miejscach, gdzie powietrze jest słabo wymieniane. Znam to z własnych doświadczeń. Problem znika jak sie poprawi wentylację. Jeżeli to nie to, to nie wiem co poradzić.

AgnieszkaM
    Guest

terrarium stoi narazie puste i jest cały czas rozsunieta przednia szyba. Poza tym wydaje mi sie, ze otwory wentylacyjne sa dość duże.

Uprawnienia umieszczania postów