-
Re: Czy ktoś z Poznania rejestrował gada????
-
Oj ma! unia=nowe przepisy i szerszy rynek.
-
Zgadzam się z wypowiedzią Sir Bonzo, gdy wejdziemy do Unii i przyjdzie nam do głowy sprzedać zwierzaka, to cena takiego bez papierów bedzie o 1/3 niższa, a teraz uważam że jest okazja zalegalizować zwierzaki.Nawet te z przemytu, jeśli takie ktos posiada oczywiście no i śwuerzo zakupione bez dokumentów. Kolejnym + jest fakt że jak urodzą nam sie młode, zwierzaki które powinny mieć CITES to jak je zalegalizujemy ??? POwiemy że nie mają rodziców bo bocian je przyniósł. Wtedy mogą być problemy nawet z oddaniem młodych do sklepu zoo po niskiej cenie, bo niewiadomo jeszcez jakie bedą kary za handel zwierzakami bez metryki. Jeśli wysokie nikt nie będzie ich chciał za rozsądne pieniądze...chyba że za grosze.A po drugie to nie sam handel bedzie nielegalny tylko przetrzymywaniew domu, wiec jak ktoś złoży donos... to zaczną sie schody, np gdy nasz spokojny, niejadowity wąż ugryzie dziecko sąsiadkiitp. a sąsiadka przejąta ugryzieniem zbożówki pójdzie do lek. a lekarz na wszelki wypadek zawiadomi dzielnicowego aby zobaczył czy był to faktycznie niejadowity gad. A my wtedy na to jak na lato . Ja jestem za rejestrowaniem!!!!! Skoro jest taka możliwość to głupio nie skorzystać.... Ja pewnie zarejestruje nawet węże których nie posiadam ale pewnie w przyszłości bede miał. Wtedy papiery beda na nie czekać Więc zapraszam do rejestracji lepiej pomyśleć za wczasu o tym co będzie kiedyś, a moze bedą zniżki na prąd jak w niektórych krajach (NIE WIERZE W TO ALE... KTO WIE...) bardziej wierzę w niski podatek jak za psa ale w dużo nizszej kwocie np 5zł na rok . U nas wszystko jest możliwe... Pzdrawiam. Sur_Bonzo zadzwonie jutro i sieumówimy na wizytę w UM na Zagurzu
-
hmmm
jest przepis i to dobry według mnie (mozna zarejestrować do 18 listopada swoje zwierzaki pochodące z prywatnej hodowli ale z przemytu i mieć na nie "papiery" a następnie samemu legalnie sprzedawać od nich potomstwo) to ma sens i zmierza ku normalności w tym karu (co i tak jest wyjątkiem) sam mam dwa constrictorki zarejestrowane w Jeleniej Górze (bez kłopotu !!!) jako pierwszy i z tego co wiem jedyny i tu moje pytanie: dlaczego rejestrujecie w Wydziale Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej a nie w W. Ochrony Śr. może z tego wynikaja problemy z rejestracją u was? (dla Poznaniaków)
-
-
Napewno warto zarejestrować gada kedy sie prowadz hodowlę i je rozmnaża (sprzedaje). A jeśli ktoś czegoś takiego nie robi do przynajmiej na razie jest to zbędne.
-
Napisz jak poszło to się pośmieję z głupoty naszych urzędasów.
-
No i wkońcu dziś się "dogadałem " z Pania od rejestrowania gadółw i od innych mniej ważnych rzeczy. Wiec tak zaniosłem jej jak ma wyglądać wystawiony przez nią dokument (ucieszyła sie na maxa) !!! To duży krok na przód dla tej kobiety, ile czasu mogłabyspędzić nad tworzeniem tego nikt nie wie ( i czy byłoby to możliwe),
ok a teraz konkrety, plik był ściągniąty z PST no i był formacie .pdf i tu zaczeły sie schody, UM nie ma w kompach nawet stacji cd- rom pewnie im to zasponsoruję ( jakieś starsze modele mam)
ale nie wiem czy istnieje jakiś darmowy program do edycji(wypełniania)pdf najlepiej po polsku (pani na oko zna ruski), to jest pierwsza opcja, nie zobaczyłem tylko czy mają wejście w kompie na 5'25cala.
No i druga opcja, która tej Pani byłaby bardzo na rękę, przeksztalcic ten plik na .xls excel bo mają go w kompie, PS troszkę sobie popatrzyłem co mają tam na dysku i co sie okazało... dużo nie mają, i chyba wszystko w kat moje dok. nieważne.
Mam wiec pytanie czy ktoś wie jak edytować pliki PDF???
No jak się nie uda to będę musiał zrobić pani .xls, musi być w miarę fajnie zrobiony, bo wszystkie osoby z Poznania będą dostawały zezwolenia z tego pliku Jak ktoś miałby czas i chęci na wykonanie czegoś takiego, chociaż może dziś sam to zrobie.
Acha , wynegocjowałem że w zamian za program, zezwolenia będa prawie, że wystawiane od ręki.
-
edytować pdf? to chyba nie mozliwe
-
no a tutaj moje wypociny w załączniku jest strona pierwsza dokumentu rejestrowego, o ile dobrze wiem to w urzedach mają excela.
Więc można im dać gotowy "programik" do wypełniania.
Postaram się jeszcze dziś lub jutro zamieścić drugą stronę.
Uprawnienia umieszczania postów